malinsfibro

24 år med Fibromyalgi Vardag, tankar och hopp

Vanliga symtom vid fibromyalgi

Publicerad 2012-02-27 21:20:01 i Allmänt,

Här kommer några symtom vid fibromyalgi


Min mamma har flera gånger bett mig skriva ner vad för symtom jag haft senaste dagarna. Det går inte att skriva ner alla för de tar aldrig slut. ;) Allt som är kopplat till nerver kan påverkas av fibromyalgin verkar det som hehe.. Det är en svår sjukdom där signaler till hjärnan feltolkas konstant och övergår i smärta och andra symtom. Jag har skrivit några av de vanligaste symtomen, men jag har säkert glömt en massa, så läs gärna på tex fibromyalgiförbundets hemsida http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/571/1/ eller 1177.se http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Fibromyalgi/



Värk- på många ställen eller flyttar omkring
Onormal trötthet
Kraftlöshet
Ofunktionell sömn(vaknar inte utvilad, sover dåligt)
Stel
Huvudvärk
Dimsyn och svårigheter att fixera blicken
Ögonvärk  
Ofrivilliga muskelryckningar
Nedstämdhet kopplad till värkintensiteten
Infektionskänslighet
Närminnesstörningar
Koncentrationsproblem, svårt att finna ord
Yrsel, balansproblem
Luktkänslighet
Ljudkänslighet
känsla av att "vara i en bubbla"
Irritabilitet, humörsvängningar, psykisk stress-känslighet
Illamående
Feberkänsla
Värmevallningar, varm-kall om vartannat
Colon irritabile symtom
Domningar, stickningar
klåda
Vadkramper, speciellt nattetid
Slemhinnesymtom - ögon, mun, näsa, underliv.
Svullnadskänsla
Hjärtrytmrubbning(tillfälligt)
Andningssvårigheter(tillfälligt)
Täta vattenkastningar
Kalla fingrar och tår
Diffusa hudreaktioner

// Malin

Kommentarer

Postat av: Marie

Publicerad 2012-02-28 21:22:42

Ja, för att inte tala om alla symptom på symptomen och symptomen man får av alla läkemedel man äter... haha En vanlig dag!

Jag har till och med svårt att förklara för min läkare så att han förstår. Ska låta honom klämma och känna sig igenom hela kroppen nästa möte och förklara bit för bit vad jag har för problem så kanske han förstår mig bättre. Men jag bävar för det besöket. Jag kommer att grina, svettas och bli så jäkla yr men man får bita ihop om det hjälper honom att "se" mig i ett annat ljus för nu tror han att jag kan ut och jobba...

Postat av: Malin

Publicerad 2012-03-01 00:38:01

Haha jaa det är rätt sjukt :P

Usch så långt ska man ju inte behöva gå för lite förståelse..från en läkarutbildad!.. Hoppas du slipper göra det och att han förstår ändå kram

Postat av: Marie

Publicerad 2012-03-01 20:56:04

Det som är grejen är ju att "familjeläkarna", som vi kallar dem, endast är allmänutbildade och får inte lära sig så mycket om fibro. Nu kanske det tas upp mer i utbildningarna idag men det är fortfarande många läkare som inte ens vet vad det är. De tror fortfarande att det är en psykisk åkomma...



Jag vet några läkare som tycker det är intressant och har själva sökt information om fibromyalgi men de är svåra att hitta och oftast överbokade så man får stå ut med den man har och försöka lära upp honom/henne! s



Det känns som om det är det enda rätta jag kan låta honom göra, vi börjar med fötterna och jobbar oss igenom hela kroppen. Det kommer nog att ta en timme och vara riktigt jobbigt men jag försöker att se det positivt. Om han lär känna mig och alla problem jag har så får jag kanske mer stöd och hjälp av honom mot FK som bara ställer en massa krav och så.



Grejen är att jag bytte läkare för ca ett år sedan därför att jag hade en jäkla idiot till läkare som bara gnällde och tyckte att jag löjlade mig.

Ska bli kul att följa dig! Kram! :)

Postat av: Malin

Publicerad 2012-03-01 21:55:04

Det är sorgligt. Och pinsamt att de inte ska ha tid att ta hand om sina patienter. En läkare sa till mig att jag inte kunde ha fibro för att det var en kärringsjukdom. Min husläkare var ärlig och sa att hon inte kan ett sh*t om sjukdomen.. så jag förstår att det är jobbigt. Jag har sån himla tur som just nu får gå till en smärtspecialist men det är inte för evigt, har däremot fått nys om en husläkare (av en annan fibro) som förstår fibro hyfsat så ska försöka få henne.



Jättestarkt av dig! Jag hade nog inte orkat men man gör vad man måste.Det är så himla svårt att hamna rätt, jag hoppas verkligen att det löser sig för dig. nåt annat är inte okej. Man får gapa och skrika tills nån lyssnar ;) Fortsätt gärna uppdatera mig. Tack och KRAM!:)

Postat av: Ullis

Publicerad 2012-03-03 02:35:10

Har precis börjat, läsa din blogg och känner igen så mycket av dina tankar och de du säger. Bra att du skriver ner symtom, där ju liksom inte "bara" smärta som många tror.

Har själv levt med det i 11 års tid och är 35 år! Har haft känningar av det många år innan. Men skyllts på annat.

Roligt att se att de är en till tjej från Stockholms trakterna med i Fibrogruppen. Bor själv söder om huvudstaden.

Hoppas nu vår solen kommer med mera värme och att du och Mimmi får en bra dag i solen.

Styrke kramar från Ullis

Postat av: Malin

Publicerad 2012-03-03 20:18:07

Hej Ullis! Välkommen hit. Ja, jag ska försöka uppmärksamma det så folk förstår.säg till om du har något annat du vill jag tar upp :)

Ja visst är det kul när man träffar på andra med fibro i närheten :) Tack snälla, vi hade det underbart! Kram Malin

Postat av: Ulla Wallander

Publicerad 2012-03-21 11:06:15

Tänk att läsa din blogg och få se att någon annan har samma problem som jag och ändå ingen tror en. Har själv Myalgi men samma symtom som du.Många kramar från mig Ulla.

Postat av: Malin

Publicerad 2012-03-21 21:40:26

Kram till dig Ulla!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Malin

24-årig tjej med Fibromyalgi. Bloggen handlar om min vardag med vänner, vovve, tankar och hopp inför framtiden =)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela