malinsfibro

24 år med Fibromyalgi Vardag, tankar och hopp

Internationella fibromyalgidagen!

Publicerad 2012-05-12 15:08:00 i Fibromyalgi,

Jag skrev världens längsta inlägg om detta men det försvann! :((( skriver lite kort istället nu.


INTERNATIONELLA FIBROMYALGIDAGEN!


VAD ÄR FIBROMYALGI?

Utbredd svår smärta i stora delar av eller hela kroppen och kraftig trötthet. Detta beror på feltolkningar i nervsystemet.


VARFÖR?

Denna dag är till för att öka kunskapen och förståelse om sjukdomen. Sjukdomen är accepterad internationellt och godkänd av både WHO och Socialstyrelsen. Men tyvärr är samhället dåligt informerat och det är till och med väldigt vanligt att läkare anser att sjukdomen inte finns. Man kan inte genom konkreta tester avgöra om man har sjukdomen eller ej och det är ett stort problem. Sjukdomen har tidigare på grund av okunnighet kallats "Sveda, värk & brännkärring" men nu vet vi mer. Det är bevisat att det är en faktisk sjukdom som ger svåra smärtor. Sjukdomen har funnits sen 1600-talet men under olika namn.


VARFÖR IDAG?


Den 12 maj är Florence Nightingales födelsedag. Hon levde stora delar med svår värk som verkar vara fibromyalgi så därför har denna dag utnämnts. Florence föddes 1920 och dog 1910. Hon arbetade som sjuksköterska och blev känd för att hon var med att grundade den moderna sjukvården. Sjuksköterskeyrket var inte ett respekterat yrke på den tiden, men hon kunde tack vare sin fars rikedomar arbeta med detta och samtidigt ha något att leva på. Hon blev känd för sitt arbete i en sjukstuga under Krim-kriget. Genom att förbättra de hygieniska förhållandena minskade hon dödligheten från ca 50% till 2%. Hon startade senare en skola för sjuksköterskor i London(Nightingale School of Nursing). Hon har blivit ansiktet utåt för denna komplicerade sjukdom.


VAD?

Många fibromyalgiföreningar erbjuder denna dag aktiviteter, föreläsningar m.m. för att lyfta upp sjukdomen för allmänheten. I USA anordnas Walks över hela landet.



 

 

Florence Nightingale

Kommentarer

Postat av: kristina

Publicerad 2012-05-14 11:17:39

Bra information!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Malin

24-årig tjej med Fibromyalgi. Bloggen handlar om min vardag med vänner, vovve, tankar och hopp inför framtiden =)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela