malinsfibro

24 år med Fibromyalgi Vardag, tankar och hopp

Tillstånd som ofta förväxlas med fibromyalgi

Publicerad 2012-05-03 19:34:00 i Fibromyalgi,



Det är inte ovanligt att fibromyalgi feldiagnostiseras och förväxlad med en annan sjukdom och vice versa. Det finns flera olika orsaker till att FM är så svårdiagnostiserad:

Många av FM-symptomen är desamma, eller liknande, som hos andra sjukdomar.

  • Det finns inga labbtester och ingen röntgen som definitivt kan identifiera FM.
  • Personer med FM lider ofta av samsjukdomar eller överlappande sjukdomar.



Följande är 7 sjukdomar som din läkare får ta ställning till för att bestämma om du har FM, en annan sjukdom eller kanske båda.

1) ME/CFS (Kroniskt trötthetssyndrom)

ME/CFS är den sjukdom som mest ofta förväxlas med fibromyalgi. Det är förståeligt eftersom uppskattningsvis 70 % av dem som har den ena sjukdomen även har den andra. Symptomen hos båda sjukdomarna är anmärkningsvärt lika. Så lika att vissa experter tror att FM och ME/CFS är två uttryck av i grunden samma sjukdom.
Precis som vid FM finns det ännu inga diagnostiska prover tillgängliga för att definitivt identifiera ME/CFS, så diagnosen handlar ofta om läkarens avgörande.


2) Hypotyreos

Hypotyreos är en sjukdom som handlar om att sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon. Detta är ytterligare en sjukdom som delar många symptom med FM. Gemensamma symptom inkluderar bland annat led- och muskelvärk, utmattning/trötthet, känslighet för kyla, förstoppning, depression och viktuppgång.
För att diagnostisera hypotyreos förlitar sig många läkare enbart på TSH-tester, vilka mäter mängden sköldkörtelstimulerande hormon i blodet. För att få en korrekt bild av hur din sköldkörtel fungerar är det emellertid också viktigt att testa nivåerna av T3 (fritt) och T4 (fritt).


3) Lupus
Lupus är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunsystemet angriper kroppens friska celler precis som om de var en utomstående inkräktare. Detta kan orsaka inflammation, vävnadsskador och smärta i kroppen, som kan kännas som den utbredda kroppssmärtan vid FM. Det finns en del skillnader mellan symptomen. Ett av de mest välkända symptomen vid lupus är det karaktäristiska fjärilsformade utslaget över näsa och kinder som återfinns hos ca 30 % hos dem som har sjukdomen.
Även om det inte finns något test som till 100 % kan identifiera lupus, så finns det labbtester som kan visa om du möjligen har lupus eller inte.


4) Artrit
De två vanligaste formerna av artrit är artros och ledgångsreumatism (RA). Artros orsakas vanligen av åldersrelaterad nedbrytning av brosket i lederna, vilket kan leda till skelett- och vävnadsskador. Ledgångsreumatism (RA) är en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation och förstör lederna. De huvudsakliga symptomlikheterna mellan FM och artros är värk i lederna och morgonstelhet.
Artros kan ofta upptäckas med hjälp av röntgen. En fysisk undersökning, samt blodprov för att utesluta andra orsaker till artrosen, kan också hjälpa läkaren att ställa en diagnos. Om diagnosen fortfarande är osäker kan läkaren ta ett prov på ledvätska från leden. RA kan vara mycket svårare att diagnostisera eftersom blodprov och röntgen kan uppvisa helt normala resultat flera månader efter det att smärtan har uppstått.


5) Multipel Skleros (MS)
MS är en sjukdom där kroppens immunsystem äter upp det ”fodral” av myelin som skyddar nerverna. Detta påverkar hjärnans förmåga att kommunicera med resten av kroppen. Gemensamma symptom mellan FM och MS kan omfatta smärta, utmattning/trötthet, avdomning, stickande/svidande känsla, kognitiva försämringar och dimsyn.
Det finns inget specifikt test för MS, men blodprov, ryggmärgsvätska och magnetisk resonanstomografi (MRT) kan ge läkaren viktiga ledtrådar som kan hjälpa för att ställa en MS-diagnos.


6) Depression
Under många år har FM-patienter fått höra av läkare att ”de bara är deprimerade”. Även om depression ofta listas som ett FM-symptom så är klinisk depression en helt separat och avskild sjukdom som ofta överlappar vid FM. Den exakta orsaken till depression är ännu inte helt klarlagd, men man tror att det handlar om en obalans mellan olika signalsubstanser och hormoner. Några vanliga symptom som delas med fibromyalgi är smärta, utmattning/trötthet samt minnes- och koncentrationssvårigheter.
Diagnosen depression baseras vanligtvis på kriterier fastställda i "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders" utgiven av American Psychiatric Association, men läkare kan också göra vissa labbtester för att utesluta andra sjukdomar som skulle kunna orsaka symptomen.


7) Polymyalgia Rheumatica
Polymyalgia rheumatica är en form av artrit som orsakar muskelvärk på flera ställen i kroppen. Det är sällan det drabbar någon under 50 år. Sjukdomen delar några av de vanligaste fibromyalgisymptomen – smärta, värk, morgonstelhet och utmattning/trötthet.
Diagnosen polymyalgia rheumatica grundar sig vanligtvis på symptom, blodprov och möjligtvis ultraljud. Blodprov såsom sänka eller markören c-reaktivt protein kan påvisa förekomsten av inflammation. Ett ultraljud kan visa på inflammation i mjukvävnaden i axel/skuldra och höftleder, två av de vanligast drabbade områdena.


Taget från: http://fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F583

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Malin

24-årig tjej med Fibromyalgi. Bloggen handlar om min vardag med vänner, vovve, tankar och hopp inför framtiden =)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela