malinsfibro

24 år med Fibromyalgi Vardag, tankar och hopp

Tandläkare och fotografering :)

Publicerad 2012-02-28 18:24:17 i Allmänt,

Idag var jag hos tandläkaren. Inga hål har jag! :) Jag ska däremot göra en bettskena. Jag biter ihop så mycket med käkarna på nätterna och vill inte förstöra tänderna. Både min läkare och sjukgymnast rekommenderar det. Med en bettskena kan man inte heller bita ihop lika mycket så får ju heller inte lika ont. Men inte visste jag, att en bettskena kostar 4 000:- Herregud! Smakar det så kostar det! Man får iallafall välja färg;) De föreslog rosa med glitter. Rosa med glitter blir det.

Sen kom en trevlig fotograf som skulle ta en bild till artikeln i tidningen på söndag. Jag har inte städat. Smart som jag är ställde jag mig redo och klar utanför porten och väntade in henne. Jag tänkte att då kan hon ju inte säga nej till att fota ute. Dundertabbe. Vart togs bilderna? Inomhus såklart! haha vi får hoppas det blir en liten bild då ;) Lilla Mimmi fick också vara med på bild, men hon var mest intresserad av att äta mat :)


Igår fick jag frågan av en vän hur många av symtomen nedan jag har. Haha, ni med fibro förstår ;) Man har flera symtom om inte alla, hela tiden. Det är vardag! Sen så är det här en bråkdel av alla konstiga symtom vi har.

Det är väldigt svårt för någon som inte upplevt det att förstå hur det är, men jag uppskattar nåt oändligt när personer i min omgivning visar intresse av att veta hur man mår och varför.

Min smarta vän föreslog också att jag skulle skriva om vad omgivningen kan göra för att underlätta för en som är sjuk. Klockrent, det gör jag i nästa inlägg :)

// Malin

Vanliga symtom vid fibromyalgi

Publicerad 2012-02-27 21:20:01 i Allmänt,

Här kommer några symtom vid fibromyalgi


Min mamma har flera gånger bett mig skriva ner vad för symtom jag haft senaste dagarna. Det går inte att skriva ner alla för de tar aldrig slut. ;) Allt som är kopplat till nerver kan påverkas av fibromyalgin verkar det som hehe.. Det är en svår sjukdom där signaler till hjärnan feltolkas konstant och övergår i smärta och andra symtom. Jag har skrivit några av de vanligaste symtomen, men jag har säkert glömt en massa, så läs gärna på tex fibromyalgiförbundets hemsida http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/571/1/ eller 1177.se http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Fibromyalgi/Värk- på många ställen eller flyttar omkring
Onormal trötthet
Kraftlöshet
Ofunktionell sömn(vaknar inte utvilad, sover dåligt)
Stel
Huvudvärk
Dimsyn och svårigheter att fixera blicken
Ögonvärk  
Ofrivilliga muskelryckningar
Nedstämdhet kopplad till värkintensiteten
Infektionskänslighet
Närminnesstörningar
Koncentrationsproblem, svårt att finna ord
Yrsel, balansproblem
Luktkänslighet
Ljudkänslighet
känsla av att "vara i en bubbla"
Irritabilitet, humörsvängningar, psykisk stress-känslighet
Illamående
Feberkänsla
Värmevallningar, varm-kall om vartannat
Colon irritabile symtom
Domningar, stickningar
klåda
Vadkramper, speciellt nattetid
Slemhinnesymtom - ögon, mun, näsa, underliv.
Svullnadskänsla
Hjärtrytmrubbning(tillfälligt)
Andningssvårigheter(tillfälligt)
Täta vattenkastningar
Kalla fingrar och tår
Diffusa hudreaktioner

// Malin

Nu börjar vi om!

Publicerad 2012-02-27 20:28:54 i Allmänt,

HEJ! FRÅN OCH MED NU KOMMER DETTA VARA EN AKTIV BLOGG SÅ JAG TÄNKTE SKRIVA OM VEM JAG ÄR IDAG =)

Nu har jag bestämt mig för att dra igång detta igen. På riktigt. Nu är jag 24 år, chocken efter sjukdomsbeskedet har lagt sig, och  jag inte längre lika arg och ledsen. Jag är fortfarande lika sjuk, men ser på livet annorlunda. Jag blir inte frisk genom att vara arg och bitter. Visst känns det eländigt att behöva vara sjuk, men så är livet. Man kan inte få allt man önskar och visst är jag lycklig ändå! Jag klarar inte lika mycket som tidigare, men så är det just nu. Inte för alltid!Nu bor jag själv i min lägenhet på Kungsholmen i Stockholm och har mina föräldrar någon minut bort så det är perfekt J Jag går på smärtkurs på St Görans sjukhus och på olika behandlingar samt vattengymnastik. Min lilla vovve Mimmi bor mest hos mamma och pappa men jag försöker gå ut med henne en gång om dagen. Min lilla prinsessa! Hon fyller 6 år i april. Helt sjukt vad tiden gått! Nu tror jag att hon ska börja löpa igen. Ingenting duger, allt är fel haha.. och hon är så mammig att hon skrämmer mig när hon hoppar upp på mig när jag inte är beredd. Annars så sover hon bara. Heeela tiden..  Passar mig perfekt så jag också får vila och kan få något vettigt gjort.En stooor sak som hjälpt mig är att jag fått en ny vän! Hon har också fibromyalgi och har levt med det länge. Hon förstår mig och jag henne. Det är så himla skönt! Och jag lär mig så mycket av våra samtalAnnars så har omgivningen rätt svårt att förstå, antagligen för att jag ser frisk ut. Förutom vissa dagar när man går som en anka haha! Men jag vill inte se sjuk ut, varför ska jag göra det? Mår jag bättre då? Mår andra bättre då? Nej inte alls. Måste man se sjuk ut för att vara det? Ibland känns det så, men det går jag inte med på. Kom och snacka när jag hittat en snygg man, innan dess måste jag ju visa min bästa sida ;) 

// Malin :)

Om

Min profilbild

Malin

24-årig tjej med Fibromyalgi. Bloggen handlar om min vardag med vänner, vovve, tankar och hopp inför framtiden =)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela