malinsfibro

24 år med Fibromyalgi Vardag, tankar och hopp

Helg

Publicerad 2012-03-31 16:43:45 i Allmänt,

Igår kväll kom Christoffer hit. Vi åt tacos, han berättade massa roligt som händer på hans jobb och var allmänt flabbiga ;) Han lyckades bl.a.. konvertera till islam utan att veta om det själv! Hahaha så sjukt kul! Och så läste alla hans sms "sjukanmälningar" till jobbet så roliga argument.

Vi kollade på Mr Bean på semester, eller han somnade, som vanligt :P Nu har vi kollat på Honey OCH Mr Bean igen :D Grym helg!



<3

När jag var liten

Publicerad 2012-03-30 18:48:03 i Allmänt,

När jag var liten hade jag alltid svårt att somna på kvällarna. Jag låg och grubblade och läste. Efter ett tag blev det tråkigt. Jag gick ibland in till min lillebrors rum och plockade fram tuschpennor. Min bror Per sover som en stock och är totalt omöjlig att väcka. Snarkar gör han men inte jämt, och har alltid öppen mun när han sover. Efter dom nätterna undrade han varför han hade smuts i olika färger på tänderna, haha! Att han inte förstod att det var jag :D


Vilket knäppo jag var va haha


<3

Var det nån som sa trött?

Publicerad 2012-03-30 15:52:35 i Allmänt,

Jag är helt slut idag. Kunde inte gå på vattengympan utan fick stanna hemma och ta det lugnt. Känns som jag sprungit maraton i tre veckor typ ;) ögonen strejkar så ska försöka sova lite om det går.
<3

Gaah..

Publicerad 2012-03-30 03:50:35 i Allmänt,

Kan nåt få mig att somna nu snälla! Sömnmedicin funkade inte. Räkna får är tråkigt. Varm mjölk och honung har jag ingen. Ses imorn då(som tröttmössa-Malin) haha



Kram

Hotmail

Publicerad 2012-03-29 12:50:29 i Allmänt,

Jag har inte kunnat komma in på mailen sen igår! Vad är fel? Går inte alls på mobilen och på datorn står det error. Suck.. Då vet ni iaf varför jag inte svarar på mail! ;) kram

Sängar

Publicerad 2012-03-29 12:25:37 i Allmänt,

Igår mådde jag hyfsat när mamma kom, på bara en kvart blev jag helt förstörd. Mamma bara "vad hände du var ju okej nyss". Jag blev pang bom helt slut som när man gjort för mycket, mådde illa och var yr. Konstigt det där. Fick vila och sov över i mammas säng :D


Mamma och pappa köpte lyxsängar i höstas, de fick prova ut med trycktest vad de skulle ha för modeller. Pappa har whiplash och brukade ha 8 kuddar! Nu kan han höja sängen istället(elsäng). Jag sov bra, skönt att kunna höja och sänka sängen, blev inte lika mycket tryck mot kroppen som annars. Kanske vore nåt ;)

Nu är det möte på g. Tänkte avboka igår men blev övertalad att komma ändå, "vi kan ju ta det lugnt".
:)

Kram

Regn!

Publicerad 2012-03-28 17:45:44 i Allmänt,

Mimmi är sur.
Jag tvingade henne runt mammas hus :D Vi är dyblöta båda två och sminket regna bort :p

Hon har precis fått ett ben som hon skäller på och attackerar om vart annat. Jag bänkar mig i soffan, och inväntar kocken.

Åker hem

Publicerad 2012-03-28 14:47:44 i Allmänt,

Jag har lämnat kursen nu. Jävligt jobbigt var det idag. Men det var inte därför jag lämnade, jag mår inte bra helt enkelt. Jag är helt slut efter igår, det tog på kroppen så sjukt mycket. Måste vila och må bättre nu.. Kroppen säger ifrån. Borde inte ha gått egentligen. Men jag försökte iallafall. Det kan ingen ta ifrån mig. Måste bara inse att jag är duktig som kämpar.

Kram

Godmorgon!

Publicerad 2012-03-28 10:44:28 i Allmänt,

Hoppas ni alla har sovit gott. Jag ligger kvar i sängen och myser. Snart dags att hoppa in i duschen och sen till kursen på St Görans smärtklinik. Inga känningar än så länge. Jag njuter!

Kram

Varm suklaaa

Publicerad 2012-03-27 23:09:51 i Allmänt,

Nu förtjänar jag en kopp varm choklad.

Ser ni vilket fint hjärta jag gjorde i grädden?

Vi kan väl låtsas det iallafall!

Tack gode Gud

Publicerad 2012-03-27 22:32:22 i Allmänt,

Först och främst: Tack för alla svar om detta på Fibromyalgiförbundets Facebook! Ni får mig att vilja gapa och skrika ännu mer för att få hjälp :D

Nu har det äntligen gått över. Fy fan vad tungt det har varit. Migrän, Horton nåt annat.. Vem vet. Liknar Hortons huvudvärk för mycket, hoppas det inte stämmer. Min farfar hade det.



Jag har ingen aning om vad jag skrev i förra inlägget men tänkte föra dagbok så ni/jag vet:

Jag får smärtanfallen i perioder. Har håller i sig ett par veckor nu. Jag blir inte illamående/kräks. Blir värre om jag ligger ner eller rör mig. Alltid på samma ställe kring vänster öga och ut mot sidan långt inne. Smärtan är värst på sidan och i skallbenet runt ögat. Det ilar, skär, vill sprängas. Jag vill bara trycka sönder huvudet eller slå det i väggen. Anfall oftast på eftermiddagen runt fyra-sex tiden eller senare. Kommer i perioder av veckor/månader. Har känningar men ibland kommer det från klar himmel. Tror ofta "känningarna" är att jag är småsjuk men verkar inte vara så. Konstigt nog är jag inte spänd i käkarna som jag ofta blir så det är inte orsaken. Vaknar ofta av sprängande värk och inga mediciner biter på det. Sömnbrist gör det värre. Kan det hänga ihop med Fibron eller mitt låga blodtryck?...




Så skönt att det är över för den här gången haha .. Nu är jag helt slut. Syns att det inte varit nån lek, eller hur? ;) (jag skäms inte för mig själv här i bloggen, ni förstår ju)


<3

Dödens värk!

Publicerad 2012-03-27 19:16:57 i Allmänt,

Aaahhh! Jag har haft så ont i och runt ögonen! Ilar som en stark elstöt går runt där hela tiden. Tinningarna går inte att nudda. Jag har en djup värk långt inne snett bakom vänster öga, mot vänstersidan av huvudet. Jag får alltid ont där, mer eller mindre. Vad sitter där? Jag kan tänka mig det har med syn och intrycksbearbetning.

Alla jag går till(förutom läkarn som inte sagt något) pratar om att jag har för mycket aktivitet i och runt ögonen. Det verkar vara för mycket stress och tankar som gör att hjärnan inte kan sortera. Och inte heller vila eftersom den aldrig får ordning.

Det är verkligen jobbigt. Mediciner hjälper en liiiten aning men bara ett par timmar. Helst ska jag ha ett mörkt rum utan ljud. Annars solbrillor, så lite rörelse och synintryck som möjligt, vara stilla, tyst och dricka mycket vatten/juice. Jag har jättesvårt att läsa,prata med ögonkontakt, handla mat m.m. på grund av det här. Jag har inga synfel men efter en stunds koncentration blir min syn mycket sämre.

Jag är helt ÖVERTYGAD om att jag hade sluppit det här problemet om det inte var så mycket saker jag ska springa runt på och allt annat som ska hinnas med. Jag skulle ha tid att vila när kroppen säger ifrån. Det går ju inte nu. Inte förrän det är försent.

(just nu har jag vilat om man kan kalla det så, man har ju så ont så vila är de väl inte. Har skrivit lite i taget. Det kan fungera en liten stund i taget innan det blir värre igen så nu slutar jag skriva.)

Trevlig kväll
Kram

Trött!

Publicerad 2012-03-27 12:54:15 i Allmänt,

Åååh vad trött jag är idag! Mimmi ville inte sluta gå promenad igår och idag skulle hon upp halv tio. Jag skulle behöva sova men nu är det dags för behandling på Rosenlund. Hoppas dom kan hjälpa mig med min ögonvärk jag haft sista två dagarna. Det är så jobbigt! Blir värre och värre ju längre dagen gått.


Förresten så brukar jag inte ha glas på golvet men lättare för henne att nå till godiset då ;)

<3

Dricker mitt vatten

Publicerad 2012-03-26 19:59:32 i Allmänt,

Mimmi har stenkoll på mitt glas och försöker alltid sörpla i sig vad det nu är i glaset! Vatten med citron funkar också :D Lillbusen..
Jag släppte ner godis i glaset men Mimmi fick inte tag på det. Hon försökte typ en gång. Haha.. Sen försökte hon krafsa på glaset som om det skulle hjälpa :)

Jag har bråkat hela eftermiddagen med ögon&huvud värk. Bara vila som hjälper(utan tv,läsa,lyssna). Kanske senaste dagarnas sömnbrist, ska ta sömnmedicin redan nu och se om jag somnar tidigare(före 3).

Kram!

Min dag

Publicerad 2012-03-26 15:25:45 i Allmänt,

Sjukgymnastiken gick bra, hon gjorde traktioner på vänsterbenet. Nuont väntar vi ett tag till nästa gång och jag fortsätter med tänjning hemma. Hon förklarade att ont medan man tänjer är okej men inte om man har ont efter. Så jag har alltså gjort fel.. Haha ont i onödan kan man säga ;)
Aja, man lär sig av sina misstag! Ska bli kul och se om jag lyckas förbättra mig själv :D

Nu är jag så trött och mör, var en snabbis och handlade på vägen hem. Snart är det dags för promenad igen. Jag har haft Mimmi sen igår eftermiddag, ska försöka få det att funka så länge som möjligt!

Pusss <3

Morgonpromenad

Publicerad 2012-03-26 11:15:58 i Allmänt,

På vår morgonpromenad gick vi längs Norr Mälarstrand och mös. Den 31 öppnar Mälarpaviljongen och dom arbetar som galningar med blomplanteringar, blir lika fint som vanligt :D I år har dom till och med "visat vägen" hihi

Ses där i helgen? Ja.


Nu är det dags för sjukgymnastik
<3

Meningen med livet

Publicerad 2012-03-26 09:43:58 i Allmänt,

.. är att utvecklas. Att lära sig nya saker och lära sig mer om sig själv. Varje dag är ett steg framåt om man inte väljer att bara flyta på ytan. Livet är underbart om man lär sig leva det rätt. Färdig är man aldrig så glöm inte bort att pausa och njut av tiden du är i nu.

Det är dom små stunderna som gör det :)

<3

Tavla

Publicerad 2012-03-25 21:49:05 i Allmänt,

Den här tavlan köpte min bror till mig när han var i Egypten, den symboliserar oss :)

( det tog mig 3 ramar, knäckte glasen haha) men nu sitter den uppe ovanför sängen :)

Superdag!

Publicerad 2012-03-25 19:39:06 i Allmänt,

Jag har haft världens bästa dag med Z! Vi har gått promenad och suttit i solen, druckit te och varit produktiva :-) både Mimmi och jag är trötta och går en kort promenad runt polishuset. Fint va?
Kram!

Rosenmetoden

Publicerad 2012-03-24 21:54:11 i Allmänt,

Idag var jag på rosenbehandling. Min mammas kollega brukar gå på det och nu har både jag och mamma testat. Min andning gick igång så jag kunde andas djupare än vanligt, och det gjorde inte ont att andas hehe så det var ju positivt :) skönt! Ska prova en gång till. Hon tar bara 300 kr och jag var där 1,5 h.


Sen var det sample sale på hantverkargatan, köpte ett par jeans för 50 spänn och gick sen till mamma & pappa. Där har jag legat halva dagen! Jag har fortfarande ont i rumpan men jag kan sitta en kort stund iallafall :-) yeeey! Klippt Mimmi har jag också gjort och kastat gammal mat i skåpen.


Jag har fortfarande ingen ork att hitta på nåt. Men framöver blir det lugnare. Jag har hoppat av två behandlingar för det är för mycket med vattengympa, smärtkurs, helkroppsinsmörjning(få tillbaka känsel i kroppen), en tuff behandling till och som jag haft tills nu även; akupunktur och sjukgymnastik. Blir trött bara av att skriva allt jag går på haha.. Jag är ju faktiskt sjuk ;)


Glöm inte våffeldagen imorn! :D

Kram

Jag ska få sova i helgen!(?)

Publicerad 2012-03-23 22:48:38 i Allmänt,

Jag träffade mina grannar idag. Dom sa att jag ska få sova i helgen, dom åker till landet. Är det bara jag som tycker det är konstigt att dom stör så jag inte kan sova(trots öronproppar och sömnmedicin) och inte gör nåt åt lilla monstret? Hon är jättesöt men jag vill sova!


Trevlig helg!! :D
Kram

Kan inte sitta hehe..

Publicerad 2012-03-23 18:55:34 i Allmänt,

Jahapp nu har jag försökt sova bort det onda men kunde inte somna, haha så typiskt! Middagen intogs här hos mamma liggandes i soffan. Så fort jag rör mig blir det värre. Kan knappt kissa heller hehe.. Nu kom Mimmi upp i soffan! Dags och pussas lite :D

Kram

Brännskadesymtom

Publicerad 2012-03-23 15:41:39 i Allmänt,

Idag har jag sån "brännskada" i vänstersidan av rumpan och baksida lår så man blir tokig. Det gör ont att sitta, att ha kläder på sig och bara nudda. Jag har haft mycket brännskadesymtom sista tiden på alla möjliga konstiga ställen, men det är bara att anpassa sig och stå eller ligga mer istället ;)
Kram

Läslust

Publicerad 2012-03-23 14:42:19 i Allmänt,

Jag och Mimmi sitter på Göken nära där jag bor och dricker cola och äter morötter. Eller jag dricker cola och läser, Mimmi får morötter. Jag får smaka men inte för mycket, då blir hon sur.


Mimmi blev attackerad i hundrastgården av en papillon som hette Mimmi. Jag tog henne och höll henne i min famn och efter en stund släppte jag ner henne. Den andra Mimmi fick ordentlig tillsägelse av ägaren och sen kunde dom hälsa.

Min Mimmi blev attackerad där för några år sen, vi har tvingats träna i flera år på att gå förbi och tillslut kunna gå in i inhägnaden. Vi går nästan aldrig dit längre. Jag känner att jag gjorde allting rätt idag iallafall, hon får inga men och reagerar inte alls annorlunda. Lite stolt är jag, över Mimmi och lite över mig själv. Och tacksam att det gick bra.

<3

True friendship

Publicerad 2012-03-22 22:13:10 i Allmänt,

Jag har världens bästa vänner! Jag är lyckligt lottad som har flera äkta vänner. Jag är så tacksam. Ni finns i mitt hjärta och jag hoppas ni aldrig försvinner ur mitt liv. You know who you are!



Det finns ingen som förstår mig så bra och får fram mina bästa sidor som Z. Love that girl. Hon imponerar mig både på hur hon är och hur hon får mig att känna. Är så sjukt glad att jag har henne i mitt liv. Utan henne hade jag aldrig kommit så här långt som jag har. Jag hoppas av hela mitt hjärta att vi kommer vara vänner livet ut!



Tack för att ni finns! <3

Tacksamhet i eländet

Publicerad 2012-03-22 16:13:32 i Allmänt,

Jag är så tacksam att jag börjar förstå varför mitt liv tagit den vägen det gjort, att jag mindre och mindre klandrar mig själv. Det är inte mitt fel att jag blivit sjuk, det bara blev så. Men det är mitt fel om jag låter det förstöra mitt liv. Jag är Malin, jag är inte Fibromyalgi. Min identitet är samma men förändrad. Jag förändras hela tiden och kommer aldrig bli den jag varit. Men var det så bra förut då? Näe, det var nog inte det. Jag är tacksam för de livserfarenheten allt det här gett mig, men det har inget med sjukdomen att göra. Sjukdomen hatar jag iallafall. Men det är okej det med. Jag känner det jag känner.

Kram

Restless legs

Publicerad 2012-03-22 13:23:48 i Allmänt,

För mig blir det bättre med tillskott av magnesium. Jag har lärt mig känna av när och hur mycket jag behöver. Jag har svaga magnesiumtabletter och tar 1-3 st beroende på vad jag behöver. Magnesium behöver man inte ta varje dag, för att det lagras i depåer i kroppen. Hur gör ni för att slippa restless legs?

Kram!

Vad använder du dina polletter till?

Publicerad 2012-03-21 19:44:21 i Allmänt,

På smärtkursen idag pratade vi bland annat om medvetna val och prioriteringar. Vad man använder sina polletter till, vi säger att poletterna är den energi du har för en dag. Normalt har man kanske 30 polletter på en dag, och om man är sjuk kanske man bara har 20. (Flera polletter försvinner till smärtan.) Vad ska du använda dagens polletter till? På meningslöst skitsnack eller på saker som betyder något? Jag blir superstressad när mina polletter försvinner till saker de inte borde. Vissa stjäl till och med polletter från mig, polletter jag verkligen behöver.
Jag har inte tid och energi jag vill slösa, jag är inte uttråkad eller sitter och letar tidsfördriv. Jag har för lite tid. Min tid räcker inte till! Och då menar jag både tid och energi såklart. För mig är det samma sak.
Jag räcker knappt till som det är, även om jag hushåller på polletterna.

Men..
Det är mitt ansvar att se till att jag spenderar dem på rätt sätt(för mig). Det finns ingen manual. Och ingen garanti på att jag får dom att räcka till, men jag har iallafall valt vad jag vill använda dom till.
Man får verkligen tänka efter. Hur mycket av det jag gör gör jag för att jag "måste"/"borde". Det finns mycket kvar att lära sig.


Kram!


Stabbed in the back..

Publicerad 2012-03-21 19:07:53 i Allmänt,

Nu är jag såååå trött! Det har varit en för lång dag med smärt kurs och läkarbesök.. Senaste dagarna har jag börjat sova även på dagen. Är så slut! Jag har inga problem att sova på natten heller nu. Däremot var det första natten med bettskenan och jag vaknade flera gånger inatt och såg att jag tagit ut den och lagt den på sängbordet hehe.. Den vill inte stanna i min mun verkar det som :)




Fick förra veckan reda på något som sårar mig väldigt mycket. Och samtidigt gör det mig ännu argare att jag reagerat som om det inte gör nåt. Jag ursäktar andras beteende och låter de trampa på mig medan jag ler. Tur att jag har en speciell vän som talar om för mig att det inte är okej. Jag har svårt att lita på mig själv. Svårt att lita på att det faktiskt är riktigt elakt att göra som den/de gjort. Nu är det dags att andra får stå till svars för det dom gjort, för det tänker inte jag göra längre!


Jag tar avstånd från alla inblandade tills jag vet sanningen. Alltså ligger det i deras intresse att förklara detta nu. Time will tell.

"A half-truth is the most cowardly of lies"


Kärlek till alla ni andra <3 kram

Låna pengar

Publicerad 2012-03-21 12:46:15 i Allmänt,

Försäkringskassan ligger efter i bedömningsarbetet så jag fick frågan om jag kan låna pengar av nån.
Love you Sweden! ;)


Jag blir så himla glad över era kommentarer och mail, det värmer verkligen! <3


Jag har gjort ett avtal med ett apotek i Stockholm så vi sjuka får rabatt på en produkt, jag berättar sen!

Kram

Tandläkarn

Publicerad 2012-03-20 12:12:56 i Allmänt,

Nu är jag hos tandläkaren. Visst ser det inte ut så? Det är verkligen hemtrevligt och lyxigt här. Allt är vitt, finns inget i metall så det är perfekt för tandläkarrädda :) jag hatar att gå till tandläkarn men älskar min tandläkare. Nu är min bettskena klar! Visar sen :) kram

Efter regn kommer solsken

Publicerad 2012-03-19 19:39:55 i Allmänt,

Nu har jag sovit bort min fruktansvärda huvudvärk. Tryckte i mig lite alvedon och däckade :) superskönt. Dags för lite tv och vila nu, ska läsa lite också tänkte jag.

Kram

Halloj

Publicerad 2012-03-19 15:35:20 i Allmänt,

Nu har jag varit hos sjukgymnasten och tagit en promenad med Mimmi. Hon hittade korv med mos i parken och jag fick bända upp käkarna på gottegrisen :) Nu sussar hon och jag ska försöka ta mig upp med grejer på vinden. Nu känns det bättre igen efter igår kväll. Jag har några deppstunder regelbundet varje månad. Jag behöver dom. Jag får ny kraft sen och har fått ur mig känslorna. I am happy again :)
Kram

Kvällsdepp

Publicerad 2012-03-18 23:12:41 i Allmänt,

Jag hatar det här. Den här veckan kommer bli ännu värre än förra. Jag har inte haft Mimmi en enda dag nu! Alla jävla behandlingar och skit tar knäcken på mig. Jag vill bara hinna må okej och inte pumpa i mig piller när jag egentligen behöver vila. Jag förtjänar mer än såhär. Och hur ska jag kunna prioritera bort saker? Hur ska jag kunna välja mellan behandlingar när jag utan den ena inte kan dra nytta av den andra? Hur ska jag veta vilken som är mest värd när skillnaden inte visas så tydligt på kort tid?

Vad ska jag göra när jag får sådär jätteont, ta ett till piller, och ett till.. Då närmar jag mig en dosminskning va? Haha..

Jag har ingen lust att bita ihop och köra över mig själv. Jag orkar inte. Det är sånt här som gör att livet suger.

Hur skulle en frisk människa tycka det var att gå till jobbet, inte hinna äta lunch, sovit två timmar, ha influensa, ont i ben armar rygg huvud, ögonmigrän, illamående.. Hör av er till mig snälla om ni tyckte det var kul!

Bitter? Ja. ironisk? Lite. Huvudvärk? Ja. Deppad? Ja.

Godnatt puss

Men vi "piiiip" ju ändå inte! Haha

Publicerad 2012-03-18 21:20:32 i Allmänt,

Det blev ingen detox igår. Det blev plockgodis och habanerosnacks ;)

Idag fick jag en present av mamma. Jag ska förklara varför; jag har fått så svårt att läsa. I veckan satt jag i nästan tre timmar och hade läst 38(!!!) sidor. Jag tappar bort mig och har ingen aning om vad jag läser.. Suck.. Jag måste träna upp det nu. När jag blev sjuk gjorde jag korsord jämt för att inte bli "fördummad". Men sen la jag ner det. För några veckor sen köpte jag en familje-korsordsbok, samma som jag använde då, men jag har inte lyckats göra klart ett enda korsord nu!! Pinsamt. Och jäkligt trist.

Till saken: mamma var i bokhandeln och ville köpa en lättläst enkel bok som jag kan träna upp mig med, och fick tips om en, som hon köpte. Tror inte hon skulle valt den själv faktiskt. Se bilden! Haha
<3
Kram

Sun! Day

Publicerad 2012-03-18 14:40:49 i Allmänt,

Det var jättemysigt på middagen igår. Mormor fick en present av mig jag köpte när jag bodde på Vidarkliniken. Jag kunde inte vänta tills maj när hon fyller år :p jag filmade ljusshowen, var rätt coolt faktiskt. Ska lägga upp det här sen.

Igår kom min kompis Christoffer till mig och kollade film, han somna sittandes i soffan haha. Vi såg klart filmen Arthur nu, den är så himla bra! Och jag lagade min specialitet med laxfileer :)
Ingen jag bjudit på den har kunnat gissa vad det är i och alla tycker det är supergott!


Jag mår rätt bra faktiskt. Sweet! Soligt och fint ute är det också :) Nu blir det Ikea. Hoppas ni har en mysig och lugnt söndag! Kram

Myslördag med föräldrar, mormor och morfar

Publicerad 2012-03-17 17:00:37 i Fibromyalgi,

Igår tog jag en propavan(sömntablett) för jag har sovit för lite den här veckan. Tack grannar. Som vanligt. Så jag gick upp halv ett :) nu har jag varit en sväng och pratat med dem på lifeland. Det är en hälsokostaffär vid odenplan, dom har allt och är jätteduktiga. Sedan smet jag in på akademi bokhandeln och handlade på halva reapriset. En sverigekartbok(det är omöjligt att hitta till landstället utan karta, gps är sådär), receptbok, bok om hjärnan och en till jag redan glömt.


Om en stund plockar föräldrarna upp mig, vi ska till slottet på nån ljusshow med mormor och morfar. Sen blir det middag hos föräldrarna. Snacka om myshelg. Ska passa på och låna deras tvättmaskin, annars blir det paniktvättning som mamma får göra. Stackarn.


Idag är jag en seg människa och mår hyfsat bra! Ska passa på och detoxa sen ikväll med teer och sånt. Lär behövas efter middagen.

Kram

Middagsångest

Publicerad 2012-03-16 19:20:25 i Fibromyalgi,

Jag har funderat hela dan vad jag ska laga till middag. Jag har morötter. Alla recept jag hittar innehåller minst en grej jag inte har(allt annat än morötter.. och mjölk då) stuvade morötter kanske?

Idag har varit en tuff dag. Jag orkade knappt med vattengympan, jag var tvungen att vila mellan klä-på-mig momenten.. Uuuh.. Hann sova en halvtimme innan akupunkturen sen har jag legat i soffan. Är det ett skov på gång? Har känt att nåt varit på gång hela veckan. Kanske inte skulle kört på i helgen. Eller så ville fibron visa upp sig extra mycket bara. Thank God it's Friday!

Dagens quote: A half-truth is the most cowardly of lies

Puss!

Var är min borste?

Publicerad 2012-03-16 15:18:20 i Fibromyalgi,

Finns det nån synsk människa som kan hjälpa mig?

Jag har inte borstat håret sen i lördags.
Jag hittar inte min borste.
Och då säger ni, köp en ny?
Aldrig, jag har redan en borste.

 

 

Världens bästa smärtkräm

Publicerad 2012-03-16 00:02:15 i Fibromyalgi,

Hela dagen har jag haft som en brännskada på halva vänstra handen. Det gör så jäkla ont och går inte att röra eller komma åt alls.. Tur att man har den här krämen alltså, har köpt den i USA och den innehåller alla tre typer av smärtlindring! Helt perfekt, men den är så stark att man domnar där den kommer åt på en sekund! Man hinner inte ens tvätta bort den snabbt så man får smeta på med papper eller nåt. En gång tvättade jag händerna efteråt och kom sedan åt läppen.. Kunde inte dricka alls haha min läpp bara dog :p

My best friend tonight :-)

Vad finns det att se?

Publicerad 2012-03-15 17:45:10 i Fibromyalgi,

Varför visas inget bra på tv? Svensk tv har blivit värdelös. Nu ska jag titta på 30 grader i februari på datorn. (Den hette alltså inte som jag skrev i ett annat inlägg hehe..)
Har ni något tips på bra program?

Mina bihålor håller på att ta kål på mig. Sprayen hjälpte inte. Mitt huvud känns som en ballong som kommer spricka. Så det är bara att hänga i soffan :)


Kram!

Underbart väder idag

Publicerad 2012-03-15 12:16:38 i Fibromyalgi,

Det är 8 grader och solen skiner! Underbart, nu är sommaren på väg.


Jag drömde inatt att det var fel på mina bihålor. Näsan var röd och svullen upptill. Jag skulle göra en skönhetsoperation för att fixa det.

Jag vaknade och hade jätteont i bihålorna och tjock i huvudet, så drömmen var ju inte helt ute och cyklade ;) -> ett av mina vanliga symtom jag får i perioder, jag är alltså inte sjuk, det är El Fibrooo. Som tur var hade jag receptbelagd nässpray hemma får se om det funkar :)


Kram på er!

Natti

Publicerad 2012-03-14 22:44:21 i Allmänt,

Nu har jag kollat på 30 grader i paradiset.. Eller är det solen? Tycker det är bra faktiskt :) gjorde kompott på ananas, mango och kanel och lyxade till det med lite vaniljglass.

Pratat en massa med bästa Z. :) Den som allra mest förstår mig och finns där <3

Imorn är det möte igen. Varje torsdag.. och sen förhoppningsvis hämta 4,5 liter matrixschampoo hos en vän. Man kan roa sig med mycket!

Nu är jag så trött att mina ögon är röda, men somna gör jag ändå inte på ett tag

Natti natti

Arbetsförmedlingen

Publicerad 2012-03-14 20:55:28 i Allmänt,

(Nu kan ni läsa arbetsförmedlingens kommentar på detta inlägg)

 

 

Nu är det uppdrag granskning och de tar upp arbetsförmedlingens bristande kontroller vid lönebidragsarbete. De skickar ut oförsäkrade personer i arbete, chefen på arbetsplatsen kan stoppa både detta och lönebidraget i fickan. Funtkionsnedsatta personer kan arbeta utan livförsäkring och utan pensionssparande. De erkänner att de har brutit lagen. Men ingen rättvisa skipas ändå. Det är helt sjukt. Men inte förvånande för fem öre.

Min fråga är: hur går man tillväga om man ska arbeta med lönebidrag då? Hur kollar man upp om arbetsplatsen verkligen har ordnat försäkring/ pensionsspar när man fått kopia på det?

Vad händer då om jag tex skulle börja arbeta på lönebidrag, inte så troligt att jag kommer trivas på det jobbet om jag börjar anställningen med att tjafsa. Eller kanske inte få jobba där alls.

Blir så förbannad på sånt här! Så jävla orättvist att man kan kasta skit på dom som ligger.

Dom med makt rör ingen.


Jag har själv erfarenhet av liknande tvister och det är förjävligt.
Okej, till nästa gång om jag kanske ska arbetsträna eller något, ska jag kolla upp allt som en tok- vara en finne i röven på alla inblandade tills jag fått reda på att allt stämmer.

Sedan det att "de som är större" inte behöver följa lagen är inget nytt direkt

Arg och tänker på alla drabbade

Kram


Bra dag!!

Publicerad 2012-03-14 16:10:30 i Allmänt,

Åååh vilken bra dag! Har visserligen ont men det är så kul att träffa folk som förstår en! Och som inte är depp-monster :) Nu har jag varit på smärtkursen, ska snabbt åka hem jag väntar viktiga samtal :)

Ha en bra dag! Även om ni inte vågar kommentera ;)
Finns på mail mailto:[email protected]

(jag vet inte hur man fixar en textruta)

Nu har jag också fått original artikeln så ska byta bort min kopierade bild här på bloggen.


Kram!

Ont att födas??

Publicerad 2012-03-14 10:53:49 i Allmänt,

Visste ni att det gör ont att födas? Att barnet skriker efter födseln är inte en reflex utan barnets hjärna kan redan då skilja på beröring och sådant som gör ont.
Det har jag aldrig hört förut men ny forskning bekräftar detta. Kraftig smärta hos nyfödda och prematura barn leder till förändringar i smärtsystemet, och kan i värsta fall bli överkänsliga. Det kan även gå åt andra hållet, att barnet inte får ont alls när den senare i livet gör illa sig. Känner tex inte när den bränner sig.

Jag har inte epilepsi

Publicerad 2012-03-14 10:20:26 i Allmänt,


Nu har jag varit hos neurologen. Jag skickades dit av min smärtläkare som ville veta vad mina anfall beror på. För en månad sen fick jag ett anfall och började krampa i hela kroppen, blev medvetslös och ramlade ihop. Det har blivit glesare mellan anfallen så nu är det cirka 2 månader emellan. Allt började för tre år sen. I samband med att jag fick fibromyalgi-diagnosen. Förra året slog jag i huvudet så illa att jag fick en lätt hjärnskakning, onödigt va?
Neurologen kom fram till att jag har extremt lågt blodtryck och det kan i värsta fall ge krampanfall och medvetslöshet.Så det var ju skönt att det inte var epilepsi!
Nu sitter jag på våffelhuset och väntar in smärtkursen. Ska passa på att läsa lite i min nya bok om smärta.
Fru fibromyalgi, jag ska uppdatera med vad jag tycker om boken :)
Kram!

Middag

Publicerad 2012-03-13 20:40:12 i Personligt,

Åååh mitt toa och hushållpapper var totalslut! Fick gå och handla. Blir sen middag men har inte kunnat äta idag Men nu så! Omelett med bacon, sallad med mango och paprika :)

Gott blir det!
Kram

Fitline?

Publicerad 2012-03-13 16:47:39 i Hälsa,




Jag har fått förslag på att testa näringsdrycken fitline. Jag vet inte vad jag ska tro. Det låter ju bra det dom jag pratat med säger, men det finns för lite information för att jag ska kunna ta ställning. Det är inte gratis direkt, över tusenlappen för en månad för detta paketet. Jag vet att det finns annat liknande som tex cellfood mm.


Nån som provat eller har en åsikt?



De kommer i 3 förpackningar, Basics, Activize, Restorate



Basics(stärker kroppens immunförsvar): stärker immunförsvaret, förser tarmen med fibrer bioflavonoider och enzymer,antioxidanter, bättre biotillgänglighet via "Näringstransport konceptet"

Activize(för energi):understödjer energiproduktionen i cellerna från intagna måltider(förbränning av kolhydrater, b-vitaminer

Restorate(snabb återhämtning):koppar och zink för hud hår naglar, kalcium d och magnesium för skelett och tänder,alkalisk(basisk)effekt, bättre sömn, återhämtning.  




Godmorgon ;)

Publicerad 2012-03-13 13:53:34 i Personligt,

Hej allihop! Jag somnade inte förrän tre igår natt och vaknade för en timme sen. Idag är min "lediga" dag har jag bestämt. Jag har inte återhämtat mig efter helgen så det kanske blir bra med vila idag. Och göra alla måste-saker man bara skjuter upp.
Mat blir mina misslyckade köttbullar. Prata inte i telefon samtidigt som du pratar i telefon ;)
Kram
Här är en bild från helgen med min bästa :)

Förvirrad tjej idag

Publicerad 2012-03-12 23:55:43 i Fibromyalgi,

Imorse skulle jag till sjukgymnasten på Fridhemsplan. Virrig som jag är idag glömde jag almanackan hemma, lyckades få med mig ett av mina fyra papper jag skulle ha med och blev sen. Väl framme kom jag inte in. Portkoden har jag skrivit i almanackan. Men det löste sig som tur var.

Sen på eftermiddagen ringde tandläkarn. Jag hade tydligen tid där idag också. Som jag missade. Hoppas jag inte måste betala för det. Jag har också lyckats "tappat bort" min telefon tio gånger och mitt juiceglas 4 hehe.. och då har jag nästan bara legat i sängen :)

Jag har mått rätt dåligt idag, eller kanske en sjua av tio om tio är värst. Men nu är det lite bättre! Ibland känns livet eländigt men man tar sig igenom det. Jag känner större glädje och lycka över småsaker som många andra inte ens märker så det är en väldigt positiv del av allt. 

Natti natti!

Hjärnkoll på värk och smärta

Publicerad 2012-03-12 19:04:36 i Personligt,

Nu har pappa målat klart hallen medans jag legat i sängen med öronproppar. Han är en sån som alltid pratar, hela tiden. Mamma kom också och hämtade Mimmi. Med sig hade hon denna bok som det stod om i artikeln jag var med i. Får skriva vad jag tycker om den när jag orkar läsa :) kram

Mändag

Publicerad 2012-03-12 16:38:18 i Personligt,

Min kropp har lagt av nu. Sk*t också. Känner mig sjuk och ansiktet värker och känns inflammerat, men det är bara fibron.. Jag vill bara spy alltså men jag kan inte. Jag lyckades släpa mig ut med hunden förut men det gick verkligen inte. Annars ligger jag bara i sängen. Är nog fast här hela dan. Pappa kom med matlåda som jag inte orkade äta upp men klarade inte av att resa mig och ställa in den i kylen.
Hoppas ni andra har en bättre dag! <3

Mimmi håller mig iaf sällskap :)

Jag satt och tiggde på gatan?!

Publicerad 2012-03-11 22:46:15 i Allmänt,

Förra veckan gick jag en sväng med en kompis och hon skulle snabbt in och handla i mataffären. Jag och Mimmi väntade utanför. Där satt en tiggare som sönderdrogad i guess så vi ville inte gå för nära för han skrek och var obehaglig. Efter en stund blev jag så trött i benen och dom värkte så jag satte mig på huk och vilade kroppen :) Vad händer då?! En tant står plötsligt framför mig och sträcker fram en enkrona?? haha jag blev så ställd och sa lite förvirrat nej tack! "men, men..." säger tanten och tittar på mig som om jag var dum i huvet. Jag skrattade så jag höll på att dö!! Och då går en pojke förbi och frågar sin pappa " varför sitter alla på marken?" "Dom ber om pengar" säger han och tittar frågande på mig.

Där satt jag med min fina jacka med stor pälskrage, proper och med en Paris Hilton-hund och ser ut som en tiggare?? :D

Min mamma höll på att dö av skratt när jag berättade det.

Så äre å ha fibro ;)




Kram

Artikeln finns nu på nätet, med annan bild

Publicerad 2012-03-11 18:57:04 i Allmänt,



http://www.dn.se/livsstil/halsa/smartlindring-utan-piller


Smärtlindring utan piller

Publicerad 2012-03-13 11:06

 

Foto: Hanna Persson Malin Enell drömmer om ett vanligt vardagsliv bortom värken och smärtan, där alla saker som är självklara för många andra 24-åringar ingår. ”Mina kompisar gör sitt bästa för att förstå. Det har blivit så att jag drar mig undan när jag mår som sämst,” säger Malin.

 

Ta kommandot över det som gör ont. Den senaste hjärnforskningen visar att yoga, kbt och mindfulness kan lindra kronisk värk.



Många svenskar lider av så svår värk att de inte klarar av vare sig jobb eller vardag. Malin Enell bor på Kungsholmen i Stockholm, hon är 24 år och en av omkring tio procent av patienterna som fått fibromyalgi i unga år. Fibromyalgi innebär framför allt utbredd kronisk smärta och trötthet. Malin fick ont i magen, kände sig trött och drabbades av svår smärta i benen när hon var 18 år. Värken kändes ungefär som ordentlig träningsvärk, utan orsak. För 2,5 år sedan fick hon veta att hon drabbats av fibromyalgi.


– Det var en fullständig chock förstås. Jag trodde inte att jag som var så ung kunde drabbas av det. En av läkarna jag mött längs vägen sa: ”Det kan du inte ha, du är ju så ung och det är en kärringsjukdom”, säger Malin.


Hemma har hon hjälpmedel,
som en bräda att sitta på i badkaret, en tens-apparat som sänder ut små elstötar mot värk, särskilda sittdynor och en speciell burköppnare för att hon inte ska behöva överanstränga sig och få ont.




Smärta och värk har länge varit ett under­prioriterat område inom vården, men under de senaste åren har förståelsen för smärta och hur man bäst lindrar den ökat. Nu finns, förutom mediciner, en rad behandlingar som kognitiv beteendeterapi, yoga, mindfulness och annat som har dokumenterad effekt på värk.

– Vetenskapen har inlett en spännande resa och klistrat ihop smärtans fysiologi med psykologin. Det har lett till att vi kan kombinera olika medicinska behandlingar med kvalificerade egenbehandlingar och tankesystem som kognitiv beteendeterapi till exempel, säger Martin Ingvar, som är hjärnforskare och professor i integrativ medicin på Karolinska institutet.

Tillsammans med journalisten Gunilla Eldh har han skrivit boken ”Hjärnkoll på värk och smärta”, om hur man kan dra nytta av hjärnans kraft vid olika smärttillstånd. Tanken med boken är att inge smärtpatienter hopp om att de själva kan påverka sin situation på ett tydligare sätt nu än förut.

– Eftersom smärttillstånd är en sådan subjektiv upplevelse är det viktigt att patienterna gör egna ansträngningar för att förstå sin smärtsjukdom och förhålla sig till den. Det är viktigt för att få en dräglig livskvalitet, säger Martin Ingvar och menar att forskningens frammarsch inom smärtområdet är tydlig och att det numera talas mycket mer respektfullt om värk.

– Nu måste vi fundera på hur vi kan göra det ännu bättre för patienter som har ont. I backspegeln kan vi säga att tonen har varit att ”eftersom jag inte kan hjälpa dig så är det ditt problem”. Det har funnits den typen av missriktad kommunikation, mer av oförmåga än illvilja, men på den punkten har det blivit avsevärt mycket bättre för patienterna under de senaste åren, säger Martin Ingvar.

Många av de mediciner som finns är bra, men ändå inte tillräckliga, menar han.

– Lite av bokens idé har varit att beskriva varför vissa mediciner inte kan förväntas ha så stor effekt och att vi kan lära oss att använda vår egen kropps mekanismer för att hantera smärta på ett mer aktivt sätt. Väldigt många människor beskriver att de fått en avsevärd förbättring av livskvaliteten när de har fått det här förklarat för sig och provat till exempel fysisk aktivitet några gånger, säger Martin Ingvar.




En patientgrupp som fått alltmer upprättelse och förståelse för sina problem under de senaste åren är fibromyalgipatienterna. De som har diagnosen har under åren mötts av stor skepsis och förklenande begrepp som ”kärringsjuka”. För Malin Enell är sjukdomen en realitet som påverkar hela tillvaron. Hon är beroende av omfattande stöd för att klara av vardagen.

– Jag har hjälp med tvättning, städning, att handla mat, att bädda och ibland får jag matlådor. Om jag tvättar en dag blir jag jättedåligt i flera dagar. Med rätt hjälp kan jag undvika att få dåliga dagar i onödan, säger Malin, som ändå hoppas att hon kommer att bli helt frisk en dag.

Hon har hittat olika sätt att hantera sin sjukdom.

Förutom medicin har hon provat flera av de nya metoderna mot värk.

– Jag går på en kurs för smärtpatienter, som jag tycker är jättebra. Där får vi lära oss saker som avspänning och hur vi ska förhålla oss till vår sjukdom, säger Malin. Hon försöker att röra sig varje dag, går på vattengymnastik i specialuppvärmt vatten, har provat medicinsk yoga och även sjukgymnastik.

– Mindfulness och kroppskännedom är mycket svårare, det är metoder som man måste arbeta med hela tiden för att de ska fungera. Rörelse är enklare, tycker Malin.

Om Malin inte hade blivit sjuk tror hon att hon skulle ha en utbildning, ett jobb, att hon skulle gått ut på helgerna med kompisar och kunnat vara spontan.

– Spontaniteten är helt borta. Å andra sidan har jag lärt känna mig själv på ett sätt som jag inte hade gjort annars.

Vad drömmer du om?

– Jag drömmer om ett vardagsliv. Jag är så utmattad hela tiden. Mitt hopp är att jag ska kunna jobba en dag. Och så vill jag ha familj. Det kanske inte blir så många skidsemestrar, men jag vill prova på så mycket som jag kan. Det är viktigt att känna att jag klarar av saker.

Pernilla Anth Jacobsson

[email protected]

 



Hjälp dig själv. Tips för att lindra kronisk smärta.

Rör på dig så fort du får tillfälle. Se till att motionen blir en daglig rutin. Då behöver du inte fatta ett nytt principbeslut varje dag.

Mycket är bättre än lite, och lite är bättre än inget. Om du inte kan springa – gå! Om du inte kan gå – gör sittgympa.

Gör övningar som minskar stressen. Mindfulness och yoga fungerar för många.

Pröva dig fram när det gäller massage. Beröring är bra för välbefinnandet.

Satsa på sovrummet; svalt, mörkt och tyst funkar bäst för de flesta. Testa någon av de cd-inspelningar eller Iphoneapplikationer som finns på marknaden med meditativa sömn­instruktioner. Inget kaffe efter lunch och försiktighet med alkohol under­lättar också.

Tänk på vad du äter. Minska på sockret och andra snabba kolhydrater om du behöver gå ner i vikt. En tung kropp frestar på lederna, högt blodsocker kan leda till diabetes.

Sök hjälp om du känner att du inte klarar av att bryta den onda cirkeln på egen hand. Be din husläkare om remiss till en kbt-terapeut, smärtmottagning eller smärt-/stressrehab.

Källa: Boken ”Hjärnkoll på värk och smärta” av Martin Ingvar och Gunilla Eldh

 

Söndag

Publicerad 2012-03-11 16:24:13 i Personligt,

Till att börja med är jag inte alls lika snygg som igår ;) Och idag har jag j*vligt ont djupt inne i skelettet, blir värre och värre men humöret är på topp :) än så länge. En liten stund till kan jag stå ut, sen blir det nog dags för pillerskåpet eller nånting annat. Hade passat bra med myskväll idag. Är så trött men måste hålla mig vaken..

Att det inte ska gå att vänja sig vid smärtan, och att kropp och själ tar stryk. Men tacka Gud för att man har bättre dagar och kan boosta upp sig emellanåt


(i nästa inlägg försöker jag lägga upp hela artikeln)

Kram <3

Tidningsartikel

Publicerad 2012-03-11 14:43:01 i Fibromyalgi,

Hej allihop!
Idag kom artikeln med mig i DN. Det verkar vara en jättebra artikel. Jag har inte hunnit läsa den. Läs vidare så förstår ni varför ;)

Igår var jag ute. För första gången på månader. Det var så kul att göra nåt, känns som att det var länge sen man roade sig. Jag myste hos en killkompis efteråt. Jag hade slarvat och inte tagit med mig tillräckligt med mediciner så har haft rätt ont inatt, så går det om man är en slarver ;)

När jag vaknade hade jag fått ett sms från en äldre man som läst artikeln. Han hade alltså gjort sig besväret att söka upp mig på internet för att kontakta mig! Helt otroligt att nån gör så för lilla mig ;) Blir så rörd!

På vägen därifrån köpte jag tidningen och fick en smärre chock! En hel sida. Jag trodde det skulle bli en liten bild och några rader haha.. :)
Jag älskar att jag inte ser sjuk ut, för det gör jag ju inte. Jag vill se sjuk ut heller. Folk måste fatta att insidan inte alltid är samma som utsidan så det var verkligen smart gjort av fotografen och journalisten på DN att välja en sån bild. Mimmi däremot var ju skitful!! Hon som är så söt! Tänk att folk nu kanske tror att jag har en FUL hund haha.. Min lilla bebis!

Nästa grej som händer: Jag kommer precis hem och det ringer på dörren. Där står en främmande människa som även hon läst om mig. Hon hade alltså lekt detektiv; sökt upp mig, ringt på (men jag var inte hemma), lånat en penna av grannen, skrivit ett brev, chansade att ringa på när hon skulle lämna brevet, och då hade jag hunnit hem.
Det var en jättetrevlig kvinna och jag kanske kan berätta senare vad vi pratade om. Sjukt intressant iallafall.

IMPRESSIVE
Men förstår ni? Helt sjukt vad en artikel kan ge för reaktioner. Och vilken godhet jag har fått uppleva idag, även från helt främmande människor! Jag är helt ställd faktiskt. Hälsningar från vänner och bekanta fullkomligt haglar över mig just nu. Det känns så kul att jag gjort nåt meningsfullt, delat med mig för att öka förståelsen för hur det är att vara sjuk. Och även att man kan vara sjuk även om man är ung! Av reaktionerna märker jag att artikeln gjort skillnad. Känns kul om det kan hjälpa någon.
Jag är tacksam och glad att de ville skriva om mig :-)

Kram <3

Mello

Publicerad 2012-03-11 00:20:47 i Allmänt,

Ååå va kul att Loreen vann! Hon är så bra! Hade en söt liten tjej över hos mig och tittade, nu är vi ute. Var månader sen! Jag kör på! Fortfarande! ;) kram

Typiskt!

Publicerad 2012-03-10 14:04:23 i Personligt,

Typiskt att min pappa är magsjuk.. Vi som skulle måla. Nu försöker jag själv, har tejpat och ska försöka måla lite grann.

Jag är inte alls i form idag.. Min onda kväll och natt sög ut all energi. Men men jag får göra det jag klarar och ta det lugnt :) jag tycker det är sjukt kul att fixa i ordning och jag var iallafall grym på att måla. Förut ;) nu måste jag äta lite så jag orkar
Kram!

Ooont!!

Publicerad 2012-03-10 11:19:37 i Personligt,

Igår kväll fick jag så ont!! Det blev bara värre och värre. Började sprida sig från benen och uppåt. Vid två på natten kom jag på varför! På fredagar går jag upp mycket tidigare än alla andra dagar och tar därför medicinen tidigare= så kvällsmedicinen blir då fler timmar bort än vanligt och morgondosen hann gå ur. Fan vad mycket man ska tänka på som sjuk! Nästan varje fredag är det samma visa men jag kan för mitt liv inte komma ihåg det.

Jag tror faktiskt att mycket av smärtan var abstinens. Det är ju trots allt starka mediciner jag tar.


Jag ska skriva ett inlägg längre fram om nedtrappning av medicin, det är/var inget att leka med!

Kram

På jobbfronten

Publicerad 2012-03-10 01:33:13 i Allmänt,

Twitter Mark_Levengood :

"Regeringen tycker sjukskrivna ska arbeta med kultur, för då behöver man inte kunna något. Jag tycker sjukskrivna kan arbeta i regeringen."


Haha så bra ;) då vet jag vart jag ska söka jobb då!

Kvällen blev inte som jag tänkt mig

Publicerad 2012-03-09 22:42:59 i Personligt,

Jag hade tänkt kolla på ett program på datorn ikväll och bara ta det lugnt men jag fastnade i hallen. Hehe. Nu är allt bortplockat förutom hatthyllan. Jag var för klen för att få loss skruvarna så det får pappa göra ;) Jag gick till och med ner i källaren och kastade tapetbordet och flera veckors reklam :-)

jag vet inte varför jag mått så bra senaste veckan, helt sjukt, men grymt Nice! Har inte alls lika ont som jag brukar och klarar att stå emot tröttheten rätt bra. Hoppas hoppas!! att det håller i sig! Man hoppas ju alltid att man håller på att bli frisk men som dom sa på sjukhuset i veckan; jag får nog acceptera att jag inte accepterar att jag är sjuk! Haha.. Känns verkligen så. Ibland kan jag inte alls ta att jag är sjuk.

Imorn ska vi se om jag klarar av att måla! Blir spännande! Annars försöker jag mig på att bygga ihop Ikea-garderoben till hallen ;)

Vänner runt omkring mig säger till och med åt mig nu att jag måste lugna mig och vila mer. Men jag vill inte! Ibland är det bara bättre att köra på och krascha, än att inte göra nånting.

Kram!

En fredagskväll ;)

Publicerad 2012-03-09 18:22:58 i Personligt,

Ååh nu har det varit lite för mycket senaste dagarna! Jag har kört på för kroppen har inte sagt ifrån som den brukar. Logiskt sett borde man ju fatta att det tillslut rasar men det är bara så skönt att kunna göra saker, så man passar på liksom. Så nu ska jag bara vara hemma ikväll, har hunnit med vattengympa och två kompisar redan så nu får det räcka ;)
På fredagar ska jag upp så tidigt för att hinna till träningen och jag hinner knappt sova. Jag somnar alltid mellan ett och fem oavsett när jag lägger mig och hur mycket mediciner jag tar. (ibland kommer korta "normala" perioder också) sömnen är bland det värsta. Har iallafall inte vridit mig av smärta inatt hehe och det är lyx! :p

Trevlig helg!

Internationella kvinnodagen

Publicerad 2012-03-08 12:24:12 i Allmänt,

Idag vill jag hylla min godhjärtade mamma! Och alla andra kvinnor och flickor såklart! Min mamma bryr sig så mycket om andra och finns alltid där. <3
Älskar dig mamma
:)

Män med fibromyalgi

Publicerad 2012-03-07 17:43:04 i Fibromyalgi,

Idag träffade jag för första gången en man med fibromyalgi. Vi satte oss i pausen av smärtkursen runt ett bord och pratade. Där satt redan en man och det visade sig att även han hade fibromyalgi.

Jag har gått på smärtrehab på Danderyd, nu St Göran, varit på många Fibro-träffar men aldrig finns det män där.

Enligt ny forskning är sjukdomen till stor del kopplad till kvinnliga könshormoner. Därav är det bevisat varför det är vanligare bland kvinnor. Kvinnor är inte svagare än män som personer men vi skapta på olika sätt.

Fibromyalgi kallades tidigare sveda, värk &brännkärring. På ett sätt kan jag förstå att man använde den benämningen då fler kvinnor blir sjuka. Men då trodde man ju att det var en inbillningssjukdom och det är nu bevisat att det inte stämmer. Sjukdomen är godkänd i hela världen som sjukdom, i Sverige är sjukdomen numera godkänd av socialstyrelsen.



Kram

Smärtkurs

Publicerad 2012-03-07 12:39:16 i Allmänt,

Nu åker jag mot smärtkursen på st Görans smärtklinik. På dagens schema: kroppskännedom och smärtans konsekvenser/att gå vidare
Spännande! :-)

Kram på er

Vem vet bäst?

Publicerad 2012-03-05 21:51:00 i Fibromyalgi, Personligt,

Jag har fått lite intressanta mail som jag funderar på.
Vissa människor verkar tro att jag inte har en egen tankeförmåga. Att andra skulle behöva tänka åt mig. Det är så komiskt att jag verkligen inte kan bli upprörd.
Jag är inte den personen som måste få råd från alla andra utan vill helst ta mina egna beslut och fundera mig fram till det själv. Så länge det gäller mig själv. Om det gäller relationer är jag totalt hopplös. :p Jag har tyvärrr lite svårt att lita på mitt eget omdöme och min magkänsla.

Det har snurrat runt en video bl.a. På nätet där en kvinna talar om att hon blev helad och blev frisk från fibromyalgi. All smärta försvann från ena sekunden till den andra. I det fallet säger jag bara Grattis! Jättekul för hennes skull, verkligen.

(OBS hon är inte en av dom som kontaktat mig. För att förklara enkelt tog jag upp henne som exempel.)

Självklart är alla tips välkomna! Man vill testa allt som kan få en frisk såklart :)

MEN gränsen går när nån säger "gör så här så blir du garanterat frisk"
- hur vet du att jag kommer bli frisk av det? Eller om jag redan testat det? Hur kan du veta hur jag fungerar bättre än mig?

Säg inte heller att jag kommer bli frisk på 2 veckor. Det är bara kränkande. Då skulle jag gjort mig själv frisk för länge sen om det var så enkelt.


Jag lever i min egen kropp och känner den bäst :)
Alla ni andra som inte lever i min kropp har ingen aning om hur det är eller hur den fungerar

Tack snälla ni för att jag fick upp det här ämnet på tapeten. Kommer garanterat tas upp flera gånger.
:D

Kram <3

Är mitt liv förstört?

Publicerad 2012-03-02 18:33:17 i Personligt,

Jag funderar på om jag ska ha det så här resten av livet. Är det så? I så fall måste jag bryta ihop ordentligt och ge upp ett tag. Fundera på vad meningen med livet är då. Eller kommer jag inte behöva ha det så här? Kan jag bli frisk? Läkarna säger väl varken eller, "många blir bättre och några kanske friska".

Verkar jag vara en av dom? Är tankarna med mitt liv rimliga? Arbete, eller kommer jag bara vara sjuk? Nu skulle jag önska jag kunde se framåt i tiden, minst ett halvår.

Just nu vet jag inte alls hur det ligger till..

Kram

Tips för onda kroppar

Publicerad 2012-03-01 21:23:15 i Allmänt,

En sån här i vitt köpte jag på www.ginatricot.com i veckan för bara 69 kr!
Det är inga byglar utan bara 2 tunna lager med tyg, det yttre är i spets. Den finns i 7 olika färger och jag ska definitivt köpa fler! Det är perfekt när man inte vill vara utan bh men inte känna att man har en :) och så är den ju snygg också.
Det finns också matchande trosor, men det har iallafall jag så det räcker ;)



Kram
// Malin

Lite tankar och kanske lite tips..

Publicerad 2012-03-01 00:26:36 i Allmänt,

Ha ont jämt, vara helt tömd på energi och bli totalt utmattad av minsta lilla är inte så kul. Vissa dagar klarar man inte nånting och vissa dagar kan man göra mycket mer. Hur vet man vad man klarar idag? Lär man sig det? Det tror jag inte man kan fullt ut. Jag klarar definitivt mindre än innan jag blev sjuk. Vissa dagar är jag helt slut och allt är en kamp. Men sen kommer dagar när det går lättare. Det svåra med den här sjukdomen är att det varierar så från dag till dag, timme till timme.

Ibland kan jag bli så frustrerad när jag inte klarar av att göra nåt som ska vara så himla enkelt. Igår ville jag gå ner till affären på hörnet på kvällen och köpa nåt gott men det kändes bara som en jättepärs så det blev inget. Det kändes som att jag var för nära min gräns för vad jag klarade för dagen. Vissa dagar är det längre dit och vissa kortare. 
Imorse vaknade jag som alltid tom på energi och det är viljan som tar mig upp. Den ständiga tröttheten alltså.. Man blir tokig på mindre. Väl på bussen vill jag vända och åka hem igen och vila men det går ju inte. Bara att kämpa på! :)
Vilken tur att man vill så mycket ;)
Jag orkar inte tänka ut en lista på tips till anhöriga men tänker skriva lite en liten text istället. Jag kan säkert skriva en riktig lista senare :)

Det är jättesvårt för omgivningen att förstå hur man egentligen mår. När man har bra dagar vill man helst inte prata om det som är jobbigt utan ta vara på dagen och njuta :) Dom dåliga dagarna önskar man att omgivningen förstod utan att man behöver berätta men det måste man ju göra nån gång hehe..  

Det omgivningen kan göra är att läsa på om sjukdomen, vilka symtom man har men främst ta reda på vilka symtom den sjuka man känner har och hur den känner då. Ta gärna intiativ till att börja prata om sjukdomen och ställ frågor! 
Vad behöver personen hjälp med? Vad Kan du göra för att underlätta på något sätt? Och just det, vill personen ha hjälp över huvudtaget?
Stöd är väldigt viktigt och därför måste du förstå hur personen har det och på vilket sätt den behöver stöd. Vissa behöver bli mer pushade att göra saker medan vissa kanske behöver få stöd i att göra mindre. Ibland behöver man bara känslomässigt stöd, någon som lyssnar och finns där. För att kunna stötta måste du ha förståelse, annars är det bara tomma ord. Tänk på vad du säger. Undvik saker som "du måste vara mer positiv", "det är iallafall inte dödligt", "finns andra som har det värre" osv.
Att det finns andra som har det värre vet man ju, men det här är min verklighet och jag mår faktiskt såhär oavsett om någon annan mår sämre. Att ha ont hela tiden är påfrestande för psyket så det är inte konstigt om man inte är lika upprymd och sprallig som man kanske varit tidigare. Dom flesta jag känner som har fibro är inte alls negativa personer! De skulle antagligen hoppat högt upp och ner hela tiden av glädje om de kunde.  

Många sjuka är ensamma mycket för att de inte klarar av att arbeta och inte orkar ta sig ut. Ibland tvingas man tacka nej till saker man vill men inte klarar av. Det gör en ledsen så det är viktigt att omgivningen förstår att man inte tackar nej av ovilja eller lathet. Man blir ganska isolerad och ensam. Försök göra saker som är lätt för personen att klara av, kom gärna och hälsa på istället för att bestämma möte någonstans.

Kan du hjälpa till med praktiska saker?  Det kan vara väldigt jobbigt att bära även lättare saker så hjälp till med att handla mat till exempel. Kanske kan du följa med på möten med läkare som stöd eller minne? (många har svårt att komma ihåg).
Gör inte saker som personen kan klara av själv. Det är viktigt för ens självkänsla att göra så mycket man kan.

Att veta vad man ska och inte ska göra som anhörig finns det ingen mall på utan diskutera det tillsammans och tänk efter själv. Det som för dig kanske är superenkelt kan för en annan vara jättesvårt.
Man behöver inte veta allt om sjukdomen och exakt hur den sjuka mår men ha koll.
Den som är sjuk vill inte gärna be om hjälp hela tiden och om du vet med dig att den brukar ha svårt att gå i trappor- ta hissen.



Idag är jag virrig och tankarna flyger iväg så säg till om det blev rörigt ;) och skriv gärna andra tips ni har


Kram :)
//Malin

Om

Min profilbild

Malin

24-årig tjej med Fibromyalgi. Bloggen handlar om min vardag med vänner, vovve, tankar och hopp inför framtiden =)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela