malinsfibro

24 år med Fibromyalgi Vardag, tankar och hopp

Läkarbesöket

Publicerad 2012-05-31 15:26:00 i Hälsa, Sjukvården,

Alltid trevligt när man träffar någon vettig inom vården som man bara kan vara sig själv med. Avslappnat och skönt. Fick till och med en kram på vägen ut :D Känns så bra att få komma till ett nytt ställe. Jag tycker det är så sällan man hittar någon som man trivs med. Synd att det är så.
I och för sig har jag typ en miljon olika läkare just nu ;) Nu ska jag plocka upp Mimmi som jag lämnade hos mamma på vägen förut. Efter det ska det solas och kanske sova? Hehe tröttmössan.

<3

Spännande

Publicerad 2012-05-31 13:53:00 i Fibromyalgi, Hälsa,

Hoppas ni mår bra :) Själv har jag varit extremt trött och slö senaste dagarna. Penicillinet gör mig så trött men friskare blir jag! Igår var jag på en intervju angående bloggning, får se om det leder till nåt men låter väldigt spännande! Ska få besked inom några dagar, berättar då :) Jag är jättetråkig nu, går mest runt som en gäspig zombie, haha. Nu är det läkarbesök strax, sen ska jag försöka gå och sola lite. Är så fruktansvärt stel nu. Jag brukar bli helt slut när jag solat solarium men det hjälper mot stelheten och värken.

Hörs sen!
<3

Visste ni att..

Publicerad 2012-05-29 22:30:00 i Hälsa,

det skrivs ut 3,5 miljoner recept på mediciner i Sverige per år? Det är mycket lägre jämfört med de flesta andra länder som till exempel Danmark och USA.

Man uppskattar att runt 250 000 människor är läkemedelsberoende. Det kommer snäppet efter alkoholberoende. Läkemedel blir man beroende av på bara 4-6 veckor! Sjukt va? Så fort går det för hjärnan att ställa om sig. Observera att läkemedelsberoende INTE är läkemedelsmissbruk.


Där lärde ni er nåt va? ;)

Tillägg:

Jag måste lägga till att en forskare uppskattat antal läkemedelsberoende i Sverige till 60.000 men beroendecentrum menar att mörkertalet är stort, och beräknar antalet till 250.000 människor.

Sådärja, rätt ska va rätt! ;)Sussa sött allihop!
<3

Anhörigträff på St Görans smärtklinik

Publicerad 2012-05-29 13:34:00 i Fibromyalgi, Sjukvården,

Åh vad jag har sovit! Jag somnade nästan direkt i sängen. Vaknade inte heller av C's eländiga larm, inte han heller. Jag vaknade vid tio men var så trött så jag sov vidare. Nu har jag inte alls lika ont men är fortfarande dötrött :D Skulle kunna sova en dag till tror jag :) Vid halv sex ska jag och mamma till Sabbatsberg på en anhörigträff, det är det ända jag måste göra idag-skönt! (jag har ställt larm på klockan fyra för säkerhets skull)
Hoppas ni har en bra dag!
<3

Sleepy head

Publicerad 2012-05-28 22:13:00 i Fibromyalgi, Hälsa,

Jag somnade i soffan för ett par timmar sen. Så jäkla skönt! Känns som jag aldrig sovit så gott, kanske är medicinerna. Penicillin, lite extra tramadol och två Alvedon ;) Nu mår jag mycket bättre. Ska sova vidare strax, måste väl borsta tänderna och så först bara.

<3

Vila vila vila

Publicerad 2012-05-28 17:18:00 i Allmänt, Hälsa,

Ja, det är vad som händer här ;) Det blir inte bättre alls. Ligger med värmedyna och har precis tryckt i mig lite mat. Makaroner med frysgrönsaker och ost blev det. Mer engagemang än så blir det inte idag. Jag har på en indisk gammal film i bakgrunden. Har sett mängder med indiska filmer med en gammal kompis från Indien. Jag bodde med henne och hennes bror ett tag för många år sedan. Det var det enda vi gjorde, kollade film, åt och drack indiskt te :) Mys.


Jag har beställt hem lite bacon av karln (skulle kunna leva hela mitt liv på bara bacon). Han vågar sig hit trots halsinfektioner och hela baletten. You gotta love it!

<3

Jag har en körsbärstomat i halsen

Publicerad 2012-05-28 12:35:00 i Hälsa,

Läkaren var lite imponerad över hur svullen min halsmandel var. Nu är jag och hämtar ut penicillin på Apoteket. Mellan 3 och 4 ringer gynspecialisten. De hade tid vid tre men jag klarar inte röra mig mer. Har så jäkla ont! Mensvärken är värst, halsen och fibron är bara "extragrejer" idag, men absolut två för mycket! Jag har halvt om halvt breakdown. Kan inte hantera så här mycket på en gång. Det får bli ligga i sängen och försöka stå ut utan att bli tokig. Har precis pratat med Zarah, då känns allt lite lättare en stund. Hon vet. hon förstår. Hon finns där.

<3

Sjukling

Publicerad 2012-05-28 09:20:00 i Hälsa,

Här mås det inget vidare alls. Halsinfektion, olidlig mensvärk som strålar ända ner till fötterna och sjukt illamående. Måste ta mig till läkaren nu, men jag orkar inte. Ligger i sängen med hinken bredvid. Jag är helt slut och hängig. Kanske ska unna mig att vila och kanske kolla på en film sen. Det kan ju vara mysigt :-)
Nä nu måste jag verkligen dit så jag kan få medicin. Tänk om man kunde få det utskrivet bara med ett telefonsamtal. Jag har ju faktiskt haft halsinfektion en miljon gånger så jag vet vad det är och hur det känns ;)
Ska gå förbi Gynspecialisten också, det är på samma ställe. För såhär kan jag inte ha det. Nu är det dags att jag får hjälp!
Hoppas ni får en underbar dag allihop, även om det är lite halvtrist väder ;)
<3

Mello!

Publicerad 2012-05-26 21:10:00 i Allmänt,

Nu är det Mello!
(jag vet, Eurovision song contest, men det är så jobbigt långt och komplicerat. Hehe.) Jag och Sosso är bänkade. Nazza kom på iden att se tillsammans hos mig men hon kunde inte komma, synd.

Hoppas Loreen vinner nu!! Håll tummarna!

<3

Cybrony allergi!

Publicerad 2012-05-26 16:09:00 i Sjukvården,

Igår när jag kom in till läkaren började hon med att säga "Jag har googlat och googlat på din sjukdom men jag vet inte vad det är". Nej lägg av, inte en till okunnig läkare, suck! Tänkte jag. Tills hon förklarade att det var diagnosen Cybrony allergi det handlade om. What? Så står det i min journal! Hon skrev ner vad det hette och jag har googlat som en galning. Det enda jag kommit fram till är att Cybrony betyder 'ironi på nätet' på amerikanskt slang. Haha.. Så då är jag alltså allergisk mot ironi på nätet! Hahahaha.. Jag ska nog ta och kräva ut vilka som har varit i min journal, och vilket pucko som skrivit nåt så konstigt!
Om man tänker på saken... Cy-bro-ny-aller-gi, fi-bro-my-all-gi...
Hehe. Antagligen har personen inte reflekterat över att det låter konstigt, och inte heller dubbelkollat/tänkt efter. Men det är INTE bra att det står så i min journal! Får ta tag i det nästa vecka. Spännande att se vem det är som skrivit det och vad den tänkte på ;)
Tokigt det kan bli!

<3

Demonstration och varning

Publicerad 2012-05-26 13:27:00 i Allmänt,

Jag vet att jag sa att nästa inlägg skulle bli ett annat. Det kommer snart! Men nu är det kalabalik vid mig! Nazisterna ska demonstrera här precis utanför vid Rådhuset. De ska gå precis förbi mitt hus. Vi har tagit skydd i Landstingsparken. Det är full med poliser, polisbilar, polishästar och helikoptrar. Polisen frågade de som har Timebutiken på hörnet om de verkligen ska ha öppet nu.
Senare ska Vilks hålla tal vid en manifestation för Shahin Najafi på Mynttorget. Kan bli kaos. Håll er borta från dom ställena om ni kan :)
Hörs snart!
<3

Ingen ny husläkare!

Publicerad 2012-05-25 16:57:00 i Sjukvården,

Jag var uppe tidigt idag. Hade läkarbesök på en husläkarmottagning vid Hornstull. Receptionisten vägrade låta mig träffa läkaren för att jag inte ville skriva över mig dit innan besöket. Jag sa att aldrig i livet att jag gör det innan jag träffat läkaren. Jag byter inte till någon jag aldrig träffat. Efter mycket om och men fick jag göra det. He he. Hon var helt fantastisk. Läkarn alltså. Trots att jag talade om att jag inte kan byta ville hon hjälpa mig och tog prover m.m. Det är så irriterande att jag är fast på en vårdcentral där dom inte vet vad fibromyalgi är, för att de har avtal med rehabgarantin som jag behöver för att få gå min behandling. Det avtalet finns inte på Hornstull. Så om jag byter kan jag inte få vården jag behöver. Om jag inte vill punga ut 3-4000 i veckan. Som jag alltid säger; allt är politik. Nu verkar det så bra att jag kanske får komma till Hornstull nån gång ibland iallafall, eller när jag inte behöver rehabgarantin längre.
Jag ska skriva om en sjuk sak läkaren på Hornstull upptäckte i nästa inlägg! Så stay tuned ;)

<3

Ännu en härlig dag

Publicerad 2012-05-24 13:18:00 i Allmänt,

Mimmi och jag sitter i solen nu och äter lunch. Mimmi får morötter och jag äter pastapytt. Jag har för en stund sen lyssnat av telefonsvararen och man kan väl säga att jag har en del samtal att ringa ;) Bland annat har jag ringt utredaren av stölden jag var med om för någon månad sen. Det var lite luckor om hur jag fick tag på honom när jag sprang efter. Mamma ska också fylla i sitt vittnesmål lite grann. Det verkar som att det blir nånting av det, väldigt klara bevis på att det var han och hur det gick till finns det enligt utredarn så det vore konstigt om han kommer undan!

Nu ska jag fortsätta ringa runt :)


Hoppas ni har en underbar dag!
<3

Kroppeländet bråkar

Publicerad 2012-05-24 01:20:00 i Fibromyalgi,

Ibland blir man så less. Men sen kommer en ny dag och man kan börja om igen. Tur det ;) Har inte somnat än men det ska bli skönt att vakna upp till en ny dag :) idag har det varit fullt upp. Fika, möte, frisör, middag hos pappa, grejer upp på vinden och hundpromenader. Imorn blir en rolig dag!

Hörs imorn! <3

Köra bil med medicin

Publicerad 2012-05-23 13:34:00 i Allmänt,

Har ni hört om mannen som körde in i flera bilar och uppträdde som om han var full? Polisen tog hans körkort men tvingades sedan att lämna tillbaka det. Det visade sig att han precis börjat äta en medicin. Detta utspelade sig under sommaren, och han trodde det var snö ute. Han var alltså påverkad av medicinen. Det togs prover på honom
Men eftersom han inte överskridit sin utskrivna dos gjorde han inget olagligt, han kunde inte ens fällas för klinisk rattfylla.

Det är jättevanligt att folk sitter bakom ratten och är påverkade av laglig medicin och dosering. 2005 beslutade Läkemedelsverket att man skulle ta bort varningstriangeln från narkotikaklassade mediciner. Livsfarligt tycker jag. Hur ofta läser man allt det finstilta på den ofta oändligt långa bipackssedeln? Det är jättevanligt att personer som är med i bilolyckor är påverkade av medicin. Det är därför jag inte tar körkort. Jag litar inte på att jag har tillräckligt fokus och uppmärksamhet för att kunna köra i trafiken. Man måste tänka på att det är inte bara en själv som kan råka illa ut. Ens eget beslut att köra bil påverkar andra också! Jag tycker man ska tänka igenom om man klarar av att köra bil, känner man att man kan så är det bara bra!
Jag hoppas att ni som medicinerar har detta i bakhuvudet :)

<3

God dag

Publicerad 2012-05-23 13:19:00 i Allmänt, Fibromyalgi, Sjukvården,

Fin dag igen! Så himla skönt med sol! Vädret gör allt!! Mimmi är fortfarande lika trött haha. Hon lade sig flera gånger på promenaden. Latis! Jag gick förbi frisören på min gata för en stund sen för det var nästan ett år sen jag klippte mig! Jag vet aldrig vad jag ska ha för frisyr och då blir det inget gjort. Tyvärr hade hon inte tid. Jag är ingen sån som vill boka en tid senare, jag är ingen planerare. Mer impulsiv. Får bli senare eller en annan dag bara. Har det tagit ett år gör inte några dagar nån skillnad ;)

Nu har jag lite spilltid över så har satt mig i gräset vid Våffelhuset. Jag ska ha dejt på Våfflan med Linnea. Hon har också möte på sjukan så vi passar på mellan mötena :D

Kl tre ska jag på samverkanmöte på sjukhuset. Då kommer mina vårdgivare dit och min pappa så har vi möte tillsammans! Jag hade missat att mamma skulle på konferans på Gotland, det var synd. Hon har bättre koll på mig än pappa.
Med det här mötet kanske man kan få en helhetsbild av mig och en lämplig planering framåt. Det är nog bra att de ses så huvudläkaren kan få en helhetsbild. Ska ansöka om hemhjälp också. Jag får inte ihop alla hushållssysslor, behandlingar och hälsan.

Dagen idag

Publicerad 2012-05-22 21:51:00 i Allmänt, Hälsa,

Ååh så skönt det var i solen! Joel kom förbi och hängde med oss en stund. Mimmi är fortfarande helt slut, hon har legat i soffan sen fyra stackarn ;) jag brände mig nog. Hade inte en tanke på att solen kan bränna. Det var så länge sen det var sol! ;) Värmen tar hårt på lilla Mimmi. Får se till att klippa henne lite mer. Hittade en fästing på henne också, ska ta bort den nu. På ögonlocket.

Jag tvättade litegrann idag, dumt jag vet. Men jag måste ju ha rena kläder på mig. Det fick bli kuddöverdragen(hjärnstopp, vad heter det?) också men inte lakanen. Nu insåg Pucko-Malin att fitline activize-pulvret typ är slut. Tur jag har portionspåsar och ac Tea. Jag var helt övertygad om att jag hade en burk till hos mamma. Well well.
Strax är det dags för en promenad med Mimmi. Jag är sååå trött så trött!

Sussa sött!
<3

Inlägg från tidigare idag:

Publicerad 2012-05-22 18:50:00 i Hälsa,

Det har inte gått att publicera inlägg under dagen så här kommer ett jag skrev vid lunch:

Igår missade jag att ta middagsdosen(tar dagsdos 2 ggr). Jag skulle "bara göra" det där och det där... Hehe.. Nu när jag drack den blev jag helt röd som en tomat så jag fick sitta och vänta på att det skulle lägga sig så jag kan gå ut haha! Så blir det inte när jag tar som jag ska men det är rätt skönt faktiskt ;) Nu har Mimmi och jag bänkat oss i parken och ska läsa i min bok om smärta. Det blev en ledig dag idag så jag har verkligen sovit ut. Måste sovit som en klubbad säl. Vaknade varken av Christoffers eller av honom! :D
Underbart väder är det. Sådär lagom varmt i solen :) går inte att lägga upp bilder nu tyvärr :(

Hoppas ni får njuta lite av vädret idag
<3

 

Endometreos, operation?

Publicerad 2012-05-21 20:25:00 i Hälsa,

Gynspecialisten hittade inget fel. Skickar iväg bakterieprov men det har jag redan tagit. Fasiken vad ont det gjorde. Jag brukar ta lite extra medicin innan nåt sånt men det får jag inte göra längre. Började till och med blöda. Hon verkade tro att det var endometreos. Jaja, nu ska jag ta ställning till om jag vill göra titthålsoperation eller inte. Tror det blir pass på det alltså. ;) Varför ska jag göra det, för att de ska kunna fastställa endometreos? Jag frågade om behandlingen skiljer sig åt med diagnos eller utan, men det gör det inte. En diagnos känner jag inte spelar nån roll. Jag träffade en tjej på rehaben på Danderyd och hon hade gjort det. Det slutade i nervskada från operationen så jag är inte så sugen på det ;)

Fibrosar!

Publicerad 2012-05-21 13:45:00 i Fibromyalgi, Personligt,

Jag är så glad att jag har Zarah som förstår mig i Fibron. Nu har jag även fått ett tillskott i "kassan" av en tjej som mailat mig ett tag. Hon hittade mig på fibromyalgiförbundets hemsida och hörde av sig. Det är så himla skönt att prata med andra i samma situation och med samma intressen. Det är inget fel alls på Fibrosar i andra åldrar men de är i ett annat skede i livet. Känns som att vi unga förstår varann på ett helt annat sätt. Drömmar, tankar, viljor och sorg är mer lika för oss. Jag tror också att vi har bättre förutsättningar då vi inte har lika mycket invanda mönster. Jag kan ha helt fel i det men så känner jag just nu. Bara det att jag och Zarah vill/har familjeliv med småbarn, och tjejen som mailar (vill inte skriva namn utan att ha frågat först) med mig också vill börja dansa igen gör att man kan byta erfarenheter och tankar på ett annat sätt. Det är jobbigt att bli sjuk som ung, när man ska vara så aktiv och uppfylla så många drömmar. Skillnaden är väl för oss, jämfört med friska, att det kan ta längre tid eller andra sätt att uppfylla sina drömmar. Men det finns hopp!

(alla runtomkring mig tyckte jag var dum i huvudet som ville bergsklättra. Jag gjorde det och det var värt det! Så man kan faktiskt uppfylla sina drömmar. Lite krångligare men vadå, så länge det är värt det! )


himla kul att ni läser min blogg allihop! Det värmer i hjärtat!

Det här gör jag nu!

Publicerad 2012-05-21 12:21:00 i Allmänt,

Jag har precis värmt min mat i kastrull här i matrummet på behandlingen. Känner mig sjukt ohyfsad men det var snällt av henne att låta mig göra det. Det hör inte till vanligheterna att man kan klampa in på någons arbetsplats såhär, speciellt inte någon man går behandling hos ;) Jag hann till och med äta här för vi slutade mötet lite tidigare. Nu väntar bussen och jag ska vidare till nästa möte.

<3

Måndag

Publicerad 2012-05-21 10:20:00 i Allmänt, Sjukvården,

Hej!
Idag var det sjukt svårt att komma upp ur sängen. Är verkligen slö i kroppen. Jag var så himla slut när jag vaknade igår och sen blev det en lång dag på det, men så värt det! Är gärna med Gustaf. Helst hela tiden!
Christoffer gjorde en supergod köttfärssås igår. Toppklass. Mamma, Mimmi, brorsan och "Jekyll" kom förbi.Nu sitter jag på bussen mot första mötet för dagen. Tar sån tid att åka. Efter det blir det stressa till gynspecialisten. Har matlåda med mig, hoppas jag kan värma den på första mötet så jag kan äta den på bussen! Är väl inte så himla gott med kall köttfärssås! ;)

Jag sitter och dricker fitline-drycken ur en vattenflaska. Nu börjar jag koka och sticka i ansiktet. Man kan nästan tro att jag är jättegenerad! Haha men jag gillar det ;)

Hoppas ni får en underbar dag!

<3

Dödstrött.. Hehe

Publicerad 2012-05-20 19:33:00 i Allmänt, Fitline,

Nu är jag helt slut! Haha det var en lång men superrolig dag! Jag och Gustaf åkte rutchkana och byggde bilbana och kollade Håkan och Bumbibjörnarna :)

Christoffer var snäll och hämtade mig så nu ligger jag i sängen. Han drog iväg en sväng och jag lär hinna somna innan han kommer tillbaka. Då ska han laga köttfärssås till mig. Yeeah!

Jag mår verkligen bättre nu när jag dubblat fitline-dosen. Har inte alls lika mördaront som jag skulle haft nu utan det. Jag är mest helt slut, har inte så farligt ont. Me likey!


Tack Zarah för en underbar dag!
Hoppas ni andra också haft en bra dag :)

Barnvakt!

Publicerad 2012-05-20 13:35:00 i Allmänt,

Nu är jag på väg till Zarah! Jag ska ha en playdate med hennes son :D Hoppas han tycker det är kul att vara med mig hehe ska göra mitt bästa :)

<3

Biomarkörer avslöjar IBS

Publicerad 2012-05-18 11:22:00 i Hälsa,

De flesta som har fibromyalgi har även IBS(irritable bowel syndrome).

Det innebär kroniskt eller återkommande besvär med smärta och obehag i magen kopplat till ett stört tömningsmönster. Bland annat(!) vill jag tillägga. Uppblåsthet/ buksvullnad/ gasbesvär/ magkatarrsymtom ingår också. Syndromet tror man har ett samband med avvikelser i magen och tarmens funktion. Mycket mer än så vet man inte.

Det är svårt att diagnosticera och det finns ingen effektiv behandling. Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin utforskat en metod som kan fastställa sjukdomen via avföringsprov! Så förhoppningsvis kommer kunskapen öka nu om detta syndrom som så många lider av.


Övrig info: Det är ingen ny sjukdom. Den har varit känd i 180 år under många olika namn( colon irritable, kolit m.m.).

Såå hungrig!

Publicerad 2012-05-18 08:43:00 i Hälsa,

Jag är så hungrig! Jag får inte äta, ska till läkarn. Håller på att dö här! Jag har legat vaken nästan hela natten. Inte mått bra, spytt lite. Vet inte varför. Men men snart ska jag göra en macka och ta med mig, ska KÄMPA för att inte äta den innan jag träffat läkarn. Elände att det är öppet hus så man måste vänta ännu längre :s

<3

Vibbar

Publicerad 2012-05-18 00:15:00 i Fibromyalgi,

Jag har dåliga vibbar, ska det bli "dåligt Fibroväder" imorn? Jag har inte lärt mig det där att känna av det än. Förresten vad ÄR dåligt Fibroväder?

<3

Going strong!

Publicerad 2012-05-17 19:54:00 i Fibromyalgi, Fitline,

Jag börjar bli bättre på att hantera dåliga dagar. Jag håller på att bli stark(-ast i världen)! Haha :) Allt går inte min väg men är hyfsat glad ändå! Yeey!

Jag har dubblat Fitlinedosen efter ett litet uppehåll. Tydligen har bra resultat visats hos Fibro-sjuka om man dubblar eller tripplar dosen! Så nu kör vi! Hoppas på det bästa!

<3

Insanity

Publicerad 2012-05-17 12:56:00 i Allmänt, Fibromyalgi,

Min kropp har lagt av idag. Hade massa skoj planerat men blir nog inget av det idag. Ont i buken och njurområdet och benen gick nån annan stans ;)

Man blir bra knäpp av dessa dåliga dagar och man kommer aldrig ihåg hur en dålig dag är. Selektivt minne haha men så här insane är helt ok, eller hur? :)

My horoscope

Publicerad 2012-05-16 16:51:00 i Fibromyalgi, Hälsa,

My horoscope for this week(in touch magazine):
"Why not give up trying to control everything and everyone and instead concentrate on making positive changes in your life that will lead you to a brighter, happier future?"

Well, jag ska försöka vila och ta hand om mig, och INTE hitta på aktiviteter som är helt onödiga(duktiga flickan-scenariot). Jag behöver faktiskt ta hand om mig. Att åka och köpa dom där speciella chipsen behöver jag faktiskt inte göra idag ;)
Är det så att man blir lite knäpp av Fibromyalgi, kan aldrig "bara vara" en dålig dag?

 

Onsdag

Publicerad 2012-05-16 16:11:00 i Fibromyalgi, Hälsa,

Idag är en dålig dag. Har ingen ork och energi alls. Skulle till läkarn egentligen men det går inte. Tog mig till föräldrarna med Mimmi. Orkar inte gå hem. Snart kommer de hem, ska be dom köra mig.

<3

Tisdag

Publicerad 2012-05-15 13:10:00 i Hälsa,

Jag höll på att inte komma upp i morse. Bara snoosade(?) hela tiden haha.. Sov så skönt inatt. Nu har jag varit på möte på Hälsokliniken i två timmar. Vi tittade på mina blodkroppar bland annat. Jag har dålig matsmältning, läckande tarm, får inte ut gifter ur kroppen. Jag vill och borde göra födoämnestest men det är så dyrt! Ska se vad man kan få från vården.

Jag ska vidare på helkroppsinsmörjning så stannade till på en liten restaurang och åt rökt papsikasoppa med tranbärsrågbröd och rökt getost. Tänkte först gå till subway men det är inte det bästa för magen ;) Gott var det iallafall! Nu väntar jag på bussen mot Rosenlunds sjukhus.

Sen ska jag hälsa på brorsan och förhoppningsvis ta en powernap :)

Ha en bra dag <3

Fullt upp

Publicerad 2012-05-14 22:51:00 i Personligt,

Igår var jag hos Zarah, världens mest underbara människa :) Världens finaste familj har hon också. Hennes man hade bakat gudomliga äpple-kanel muffins! Han är så duktig på att baka den mannen. Sen hämtade Christoffer mig på motorcykel, åkte runt lite innan vi åkte till mamma och klippte Mimmi. Hon har så mycket päls så det är sjukt. Sen fick vi sova! :)


Idag har jag varit på Sabbatsbergs sjukhus och nu har jag TRÄNAT med C. I mammas och pappas hus finns en träningslokal till för de boende i huset, finns löpband, crosstrainer, boxningssäck, skivstång och mängder med olika vikter. Jag gav mig på crosstrainern i 20 minuter( pauser emellanåt) och lite situps. Trodde inte jag kunde göra situps haha :)
Lär ju sova gott! Hann säga hej snabbt till brorsan som kom hem imorse, har varit förbi flera gånger idag men han har sovit från lunch tills nu- jetlaggad.


Hoppas ni haft en bra dag och får sova gott!

Jag är TIDSOPTIMIST!

Publicerad 2012-05-13 15:31:00 i Allmänt,

Haha jag är alltid sen, vart jag än ska! Eller så är jag extremt tidig och får sitta minst en halvtimme och vänta. Det där med lagom är inte min grej. Allt ska göras 0 eller 100 :)
Jag har legat i sängen och latat mig halva dagen. Det är nåt helt nytt för mig haha! Ska alltid springa runt och pyssla med något, kan aldrig bara vila. Zarah är också sån. Skönt. Att man inte är ensam om att va störd ;) Haha sorry babe
Gotta run!
<3

Tröttisar

Publicerad 2012-05-13 00:49:00 i Allmänt,

Åh vad gott det var med riktig mat. Har ingen matlust men det gick ner ändå. Räkor till förrätt och oxfilé med whiskeysås till huvudrätt. Inte illa! Mellan rätterna slocknade jag och Mimmi.. Hehe ;) nu är jag hemma och har knäckt C i boxning på Wii! He he he :D

<3

I'm done

Publicerad 2012-05-12 15:25:00 i Allmänt,

Ååh, Gud så slut jag är idag. Trött kropp! Men lugn i sinnet :) Jag sov faktiskt bra, ända till tolv hihi. Nu håller jag på att svarar på mejl, får ta resten sen för nu ska jag vila lite innan jag ska till mamma och pappa på middag :) Känns verkligen inte som lördag, söndag typ :)

Igår var jag på Pasha deli med Nazza och rökte vattenpipa, sen spelade vi biljard en halvtimme. Det var kul även om vi båda var trötta :) Jag var bjuden på middag hos moster också men hade blandat ihop dagarna, trodde middagen var idag.

Hoppas ni har en bra dag!
<3

 

 

Internationella fibromyalgidagen!

Publicerad 2012-05-12 15:08:00 i Fibromyalgi,

Jag skrev världens längsta inlägg om detta men det försvann! :((( skriver lite kort istället nu.


INTERNATIONELLA FIBROMYALGIDAGEN!


VAD ÄR FIBROMYALGI?

Utbredd svår smärta i stora delar av eller hela kroppen och kraftig trötthet. Detta beror på feltolkningar i nervsystemet.


VARFÖR?

Denna dag är till för att öka kunskapen och förståelse om sjukdomen. Sjukdomen är accepterad internationellt och godkänd av både WHO och Socialstyrelsen. Men tyvärr är samhället dåligt informerat och det är till och med väldigt vanligt att läkare anser att sjukdomen inte finns. Man kan inte genom konkreta tester avgöra om man har sjukdomen eller ej och det är ett stort problem. Sjukdomen har tidigare på grund av okunnighet kallats "Sveda, värk & brännkärring" men nu vet vi mer. Det är bevisat att det är en faktisk sjukdom som ger svåra smärtor. Sjukdomen har funnits sen 1600-talet men under olika namn.


VARFÖR IDAG?


Den 12 maj är Florence Nightingales födelsedag. Hon levde stora delar med svår värk som verkar vara fibromyalgi så därför har denna dag utnämnts. Florence föddes 1920 och dog 1910. Hon arbetade som sjuksköterska och blev känd för att hon var med att grundade den moderna sjukvården. Sjuksköterskeyrket var inte ett respekterat yrke på den tiden, men hon kunde tack vare sin fars rikedomar arbeta med detta och samtidigt ha något att leva på. Hon blev känd för sitt arbete i en sjukstuga under Krim-kriget. Genom att förbättra de hygieniska förhållandena minskade hon dödligheten från ca 50% till 2%. Hon startade senare en skola för sjuksköterskor i London(Nightingale School of Nursing). Hon har blivit ansiktet utåt för denna komplicerade sjukdom.


VAD?

Många fibromyalgiföreningar erbjuder denna dag aktiviteter, föreläsningar m.m. för att lyfta upp sjukdomen för allmänheten. I USA anordnas Walks över hela landet. 

 

Florence Nightingale

Hemma i min lägenhet igen...

Publicerad 2012-05-12 03:33:00 i Personligt,

Jag hoppas ni har förståelse för att jag har jobbiga saker som händer i mitt liv just nu, som påverkar både kropp och själ. Jag delar med mig när jag är lite starkare för just nu handlar det bara om att ha nära och kära runtomkring mig och ta hand om mig själv så gott det går.


Hursomhelst, som ni märkt har jag inte varit ensam på 1,5 vecka(?) och nu är det första natten själv. Det är också första natten i min egen lägenhet på 4 veckor. Nu har ju mamma och pappa kommit hem igen och min bror kommer hem från USA på måndag. Det är dags att flytta hem igen :(( Jag trivs så mycket bättre hos mina föräldrar. De har stort så orkar man inte städa bort alla högar kommer man fram ändå ;) Mimmi har hämtats hos moster ikväll så jag ska gå över dit och pussa på henne :D
Jag har inte lyckats somnat än. Men snart så! :) Den här lilla vännen sover jag med inatt(substitut för Mimmi och Christoffer).


Hoppas ni sover gott allihop. Bloggen är faktiskt väldigt skön att ha. Jag tycker jag får ett bättre perspektiv när jag måste tänka lite ;) Hoppas ni vill fortsätta läsa <3
Kram!

Jag

Publicerad 2012-05-10 19:11:00 i Hälsa,

Så här ser jag ut idag. Syns att jag inte mår så bra va? Men jag lever!!! :D

Torsdag

Publicerad 2012-05-10 19:10:00 i Allmänt,

Idag mår jag bättre än igår. Sweet. Efter tvättandet igår sminkade Christoffer mig haha! :D Så här tycker han jag ska se ut. Håller inte riktigt med. (Han fixade håret också). Vad tycks?

<3

Onsdag

Publicerad 2012-05-09 14:02:00 i Hälsa, Sjukvården,

Nu är det sista dagen på kursen. Jag bokade av första lektionen(som vanligt) då jag inte orkar båda lektionerna. Nu är jag på väg dit. Mår inte så jättebra. Försöker stå ut. Med hjälp av nära och kära går det okej, utan dom hade det ALDRIG gått. Känns så himla skönt att ha sånt stöd.Igår när jag kom hem funkade inte hissen. Så det blev att gå upp 5 våningar. Hade glömt lämna tillbaka en film så det gjorde Christoffer. Hehe. Bra att vara sjuk ibland ;) imorse funkade den inte heller men nu är den lagad :) Ingen undanflykt kvar till att slippa åka ner i källarn med gamla pizza kartonger och högar med post :)

Jaja, sen ikväll måste jag tvätta lakanen i mammas säng för de kommer hem imorn bitti. Har en del att städa också. Har gjort så gott jag kan, men kliniskt rent kommer jag nog inte orka göra det.

Hoppas ni har en bra dag allihop. Tråkigt väder men det är inte kallt iallafall ;)

<3

Nyckelring

Publicerad 2012-05-08 18:49:00 i Allmänt,

Den här blev jag kär i! Men jag är dumsnål. Köpte den inte för jag tyckte det var dyrt för en "onödig" grej. Och den lär ju ha försvunnit när jag bestämt mig för att jag ska köpa den! Haha :D Vad tycker ni?

Ida!

Publicerad 2012-05-08 17:57:00 i Allmänt, Hälsa,

Idag mår jag lite bättre. Får vara väldigt försiktig så vi har tagit det lugnt. Blev bjuden av min fina kusin Ida på lunch och nu är vi i Gallerian. Jag agerar smakråd på Esprit! Sen är det hem och vila. Mår inte lika illa som jag gjorde igår. Igår fick jag i mig en halv Billys pizza och lite soppa. Efter bara nån klunk vatten kändes det som jag skulle spy och vattnades i munnen. Idag är det inte riktigt så illa :)

Jag har fått nya direktiv när det gäller mediciner. Nu ska jag krossa dom och fördela jämnt över dygnet istället för att ta morgon och kväll så hoppas det blir bättre.

Jag vill tacka min omgivning som förstår och respekterar mig nu när det är tufft. Jag hade inte väntat mig så mycket förståelse, jag kommer inte skriva ut vad det handlar om på bloggen nu, men senare. Älskar er!

Tack ni alla som följer mitt liv här på bloggen, det känns helt fantastiskt häftigt att någon är intresserad av att läsa om lilla mig :)


Här är bild på Ida och mig :-)

Måndag

Publicerad 2012-05-07 16:51:00 i Hälsa,

Jag fortfarande inte så bra, men smärtan är bättre. Det är en del jag har fått klarhet i nu så nu ska det bli bättre från och med nu. Berättar senare vad jag pratar om. Hoppas ni mår bra, då blir jag glad iallafall :D Och ha en trevlig kväll!

<3

En famn tack

Publicerad 2012-05-06 18:03:00 i Hälsa, Personligt,

Jag är totalknäckt. Så jäkla pinsamt när man bara går sönder framför folk när man kämpar så för att inte visa. Hatar när man vet vad som väntas, att man vet att det kommer blir värre och värre och man kan inte göra nåt. Man känner bara nej nej nej jag vill inte! Orkar inte bli skitdålig nu. Vill bara söva ner mig tills det går över.
Blodtrycket är skitlågt nästan svimmar och hjärtat rusar. Jag är ledsen. Så skitledsen och inget kan jag göra än att vänta ut det. Att det blir värre. Först sen kan det bli bättre. Kan inte stå emot alls idag. När man vet vad som väntar. Ibland är man helt skyddslös. Det är det värsta. Vill bara hållas om så blir allt bra igen. Inte vara ensam. Bli distraherad. Vill inte va ensam men vill inte att nån ska se mig må dåligt. Hänger inte med i svängarna. Varken kroppen eller psyket. Blir så arg på mig själv att jag inte kan värja för det. Såna här dagar gör ont.

Yxskaftet är i farten igen

Publicerad 2012-05-06 14:08:00 i Fibromyalgi, Hälsa,

Idag är en hjärndöd dag! Kalabalik! Nu ska mormor firas och även fast jag tränat in vart jag ska kommer jag inte ihåg. Fick ringa moster och nu har jag tappar bort mig mellan bussarna vid Tegelbacken. Bara irrar runt även fast jag har sl appen och vet vilken jag ska ta. Herregud, idag skulle jag ligga inne haha :D Heja Fibro!! Vilse i pannkakan! Stress!

Kan inte låta bli att bli rörd

Publicerad 2012-05-05 19:37:00 i Hälsa, Personligt,

Asså jag är så känslosam så det är helt sjukt! Haha.. Jag pratade nyss med moster som har Mimmi hos sig. Det värmer verkligen att folk verkligen bryr sig och ställer upp. Det är ju ingen som är tvungen och just därför blir man så rörd! Det finns så mycket godhet i människor som folk inte hinner se, numera hinner jag se det för det mesta ;) hoppas jag haha.. Bara att moster säger att jag ska ta hand om mig själv och ha det skönt är så himla gulligt :) Det är också sjukt kul att Mimmi får vara "på landet" och vara hund! Det är ju inte riktigt samma sak som att vara i stan. Ibland får man lite dåligt samvete för även om man är ute en himla massa är det inte samma sak som att kunna springa helt fritt.
Det är synd att man inte kan ställa upp på samma sätt tillbaka jämt, men så långt det går vill man ju självklart göra det! Det är det jobbigaste med att vara sjuk, att bara få och inte kunna ge lika mycket tillbaka. Men förr eller senare står man där och kan ge tillbaka hoppas jag ;)

Jag är glad idag. Mår hyfsat bra i Fibron och livet känns bra! Så nu ska jag ta vara på resten av dagen med nära och kära

<3<3

Lördag

Publicerad 2012-05-05 15:22:00 i Allmänt,

Vi har haft skitkul och kollat massa film och bara varit. Latat oss :D Nu ska jag röra mig hemåt så kommer Nazza och hälsar på om en stund :-) Riktig slappdag!
Såhär rufsig ser jag ut haha har man ingen borste så har man inte ;) Bra som tusan mår jag idag! Riktigt avslappnad I kroppen och lugn :)

<3

fula och stora brillor va

Blackan

Publicerad 2012-05-04 20:49:00 i Allmänt,

Nu är jag på väg till Christoffer i Blackeberg. Jag bodde i hans lägenhet för ett par år sen innan jag fick lägenheten jag har nu :) Nu ska det tittas film och snackas skit!
Här är en bild på C för nån dag sen. Han vill INTE bli fotad! Hahaha
ha en trevlig kväll! <3

Ny husläkare?

Publicerad 2012-05-04 14:23:00 i Sjukvården,

Nu har jag fått en tid hos en ny husläkare! 25 maj blir det men den som väntar på nåt gott! Min nuvarande vet inte vad fibromyalgi är. Jag har hört gott om den jag ska till så jag hoppas hon är bra :) Det vore skönt att ha någon som inte felmedicinerar en ;)

<3

Klenisar

Publicerad 2012-05-04 12:23:00 i Allmänt,

Godmorgon! För mig iallafall, goddag för er gissar jag :D

Hur jag än vrider och vänder på den här korken går den inte upp! I flera dagar har jag och Christoffer försökt men det slutar med att vi går och köper något annat att dricka. Typiskt :-) Nu ska jag laga Mac&cheese!! Det är en amerikansk pasta med cheddarsmak :)


<3

Vad man är värd som sjuk i sociala sammanhang

Publicerad 2012-05-04 00:47:00 i Hälsa, Personligt,Som jag skrev i förra inlägget så vet jag numera att jag är värd en jävla massa! Haha, förstå mig rätt, jag är värd lika mycket som alla andra, och alla andra är värda lika mycket som mig :)
Förut kunde jag känna att "jag kommer aldrig kunna bli lycklig för att jag är sjuk", "jag kommer få nöja mig med det jag får" osv. Men så fel jag hade(känner jag iallafall)! Jag har sagt det tidigare; jag är Malin och min sjukdom är en del av mig men det är inte bara det jag är. Jag tror att varför folk tittar ner på en om man är sjuk är ren fördom och oförståelse! Det har nog alla som är sjuka känt mååånga gånger.
Visst, jag har sämre koncentration, minne och orkar inte så mycket som många andra. Men jag är snäll, älskad och älskar, bryr mig om andra och har kämparglöd! Jag vill komma nånstans i livet och även om jag inte kommer framåt karriärsmässigt just nu så arbetar jag konstant med att utveckla mig själv.I dagens samhälle är den andra frågan du får vad du arbetar med. Den första är vad du heter. Varför ska ett yrke definera oss som personer? Alla människor är mer än sitt yrke. Alla har sina olika kvaliteter. Om du jobbar på dagis sätts du i ett fack, om du är advokat sätts du genast i ett mycket mer respektabelt fack. Dagisfröken kanske volontärarbetar varje helg medan advokaten är elak mot sin fru, super och bråkar. Vem vet, men just i den där stunden, när du precis sagt vad du jobbar med kastas du snabbt in i ett fack.

Vad säger man då som sjuk? Om man säger som det är kan man vänta sig att personen vänder på klacken och går, tittar på dig nedvärderande eller tycker synd om dig. Fick du chansen att säga att du är en baddare på att simma, grym på att prata inför folk eller en fantastisk förälder? Näe, det fick du aldrig chansen till. Det var ganska ointressant.
Jag kan garanterat lova att jag kommit väldigt långt i min personliga utveckling sedan jag blev sjuk. Jag har tvingats lära känna mig själv och min kropp, på ett sätt som ingen av mina friska vänner kan. Det tycker jag väger mycket tyngre än om jag skulle tjäna 22 000 eller 23 000 i månaden. Jag har livserfarenhet, ökad förståelse och flyter inte med strömmen. Det är jag väldigt tacksam för, även om det är skönt att bara släppa det ibland och flyta med. Jag tror tyvärr att folk tror att om man är sjuk så är man alltid på något sett "efterbliven". Förstår ni vad jag menar? Att man på något sett inte är "normal"(avviker från mängden). Eller är det så att många som är sjuka ses som negativa, tråkiga och tragiska personer och att det generaliseras? Kankse anses man som svagare än andra?VITA LÖGNER
Jag har provat med att säga att jag pluggar. Då får man alltid följdfrågor och folk verkar inte förstå när de gått över gränsen och det är dags att sluta fråga. Samma sak om jag säger att jag jobbar(har folk glömt bort den magiska gränsen för känsla och respekt?). Om jag säger att jag är sjukskriven verkar de tro att man är en "utsugare" som inte alls är sjuk. Säger man att man har ont och försöker bli bättre är det som att man inte försöker tillräckligt. Ingen är nånsin nöjd!
Numera börjar jag säga ifrån. Jag fick alldeles nyss ett mail där en gammal bekant skrev att han tyckte om mig ändå. Vadå ändå?? Vad har fibromyalgin med min personlighet att göra?? Han har överhuvud taget inte vetat om förrän nu att jag är/varit sjuk men helt plötsligt, när det lilla ordet sjuk dök upp, så blev jag en helt annan människa?!
Jag skäms över de personer som inte har utvecklats tillräckligt för att inse detta, och kan inget annat än att le åt det och tycka synd om dom ;) Förståelse och insikt är bland det finaste som finns och jag är glad att jag besitter en liten del av detta :DKommentera gärna vad ni upplevt som sjuk eller frisk, åsikter om detta eller tips! :)


Zarah mitt i kaoset!

Publicerad 2012-05-03 23:58:29 i Allmänt,


JAG VILL GÖRA TUMMEN UPP FÖR MIN FINA VÄN ZARAH! HON HAR NYLIGEN BÖRJAT BLOGGA PÅ  http://blogg.alltforforaldrar.se/zarahmittikaoset/


Zarah är 31 år, är gift och har en son på snart 5 år. Hon har haft Fibromyalgi sedan 1997 och Endometrios sen 2009. (Endometreos är en gynekologisk sjukdom där livmoderslemhinnan sprider sig utanför livmodern. Symtomen är bland annat svår smärta och trötthet, och de kan vara kroniska eller uppträda i perioder). Zarah är en sjukt imponerande person som verkligen har fått kämpa och kommit otroligt långt!

Hon har blivit min absolut bästa vän. Hon finns där i vått och torrt och är mitt allra största stöd. Utan henne hade jag aldrig varit där jag är idag. När jag precis hade fått min fibromyalgidiagnos ringde jag henne. Hon var kontaktperson på en hemsida så jag ringde och sedan dess har en fantastisk vänskapsrelation utvecklats. Hon är en av dom få jag verkligen skulle göra allt för.

Det finns alltså fibromyalgisjuka i alla åldrar och för mig har mycket oro släppt i och med att jag vet att det är möjligt med barn och familj trots denna sjukdom. Det är inte överdrivet många som blir sjuka i fibromyalgi så tidigt i livet. 

Jag har blivit mycket starkare och tar inte lika mycket skit sedan jag lärde känna henne. Jag hittar mer och mer tillbaka till mig själv. Eller tillbaka kommer man ju inte, men framåt till den nya Malin blandat med den gamla ;)
Nu vet jag att jag inte är mindre värd och ska bli mindre älskad för att jag är sjuk. Jag är inte bara sjuk. 
Den här tjejen plockar helt enkelt fram mina bra sidor, och det måste man ju bara älska! ;)

(Hennes blogg finns som länk på högerkanten under menyn länkar)

Grönt

Publicerad 2012-05-03 20:35:00 i Allmänt, Personligt,

Det är faktiskt rätt skönt att få vara hundfri ett tag. Jag märker verkligen hur slutkörd jag är. Samtidigt saknar jag henne som tusan! Igår var det jobbigt när hon åkte, jag har verkligen separationsångest :)


Jag har suttit på balkongen en stund så nu har jag ont i rumpan. Men med lite rumpvila blir det bättre! Ägg och bacon blev det till middag. Så det blir säkert "middagsmat" till frukost imorn. Det där med att följa mallen är inte riktigt min grej ;) Jag har slarvat lite med maten igår och idag för jag har inte riktigt orkat. Men så länge jag äter något är det inga problem.

Idag gick jag förbi Indiska. Jag har väntat och väntat på att dom ska ha någon rabatt(ja, inte den i trädgården) så jag kan köpa mina koppar. Jag köpte nämligen en förut och tänkte att den skulle passa bra hemma mot tapeterna. Och eftersom man alltid blir så irriterad när man hittar saker man har på rean så tänkte jag vänta in den istället. Idag hade dom 20% på allt i butiken, tyvärr endast idag från kl 16.00 men jag hade tur som gick förbi. Jag hade ett till argument förut för att köpa den där koppen från början. Den väger typ 15 gram mindre än mina från ikea, och eftersom jag får ont om det är tungt så behövde jag nya koppar. Haha. Det är så man gör förstår ni! Shopaholic?


Så numera har jag 6 koppar som ser ut såhär(lycklig):

Jo juste, jag har inga gröna fingrar. Så denna lapp fick jag av mamma innan dom åkte... och såhär ser den ut nu:
Häromdagen kommenterade någon mina tulpaner. Jag sa att jag tyckte att dom var fina.


Tillstånd som ofta förväxlas med fibromyalgi

Publicerad 2012-05-03 19:34:00 i Fibromyalgi,Det är inte ovanligt att fibromyalgi feldiagnostiseras och förväxlad med en annan sjukdom och vice versa. Det finns flera olika orsaker till att FM är så svårdiagnostiserad:

Många av FM-symptomen är desamma, eller liknande, som hos andra sjukdomar.

  • Det finns inga labbtester och ingen röntgen som definitivt kan identifiera FM.
  • Personer med FM lider ofta av samsjukdomar eller överlappande sjukdomar.Följande är 7 sjukdomar som din läkare får ta ställning till för att bestämma om du har FM, en annan sjukdom eller kanske båda.

1) ME/CFS (Kroniskt trötthetssyndrom)

ME/CFS är den sjukdom som mest ofta förväxlas med fibromyalgi. Det är förståeligt eftersom uppskattningsvis 70 % av dem som har den ena sjukdomen även har den andra. Symptomen hos båda sjukdomarna är anmärkningsvärt lika. Så lika att vissa experter tror att FM och ME/CFS är två uttryck av i grunden samma sjukdom.
Precis som vid FM finns det ännu inga diagnostiska prover tillgängliga för att definitivt identifiera ME/CFS, så diagnosen handlar ofta om läkarens avgörande.


2) Hypotyreos

Hypotyreos är en sjukdom som handlar om att sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon. Detta är ytterligare en sjukdom som delar många symptom med FM. Gemensamma symptom inkluderar bland annat led- och muskelvärk, utmattning/trötthet, känslighet för kyla, förstoppning, depression och viktuppgång.
För att diagnostisera hypotyreos förlitar sig många läkare enbart på TSH-tester, vilka mäter mängden sköldkörtelstimulerande hormon i blodet. För att få en korrekt bild av hur din sköldkörtel fungerar är det emellertid också viktigt att testa nivåerna av T3 (fritt) och T4 (fritt).


3) Lupus
Lupus är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunsystemet angriper kroppens friska celler precis som om de var en utomstående inkräktare. Detta kan orsaka inflammation, vävnadsskador och smärta i kroppen, som kan kännas som den utbredda kroppssmärtan vid FM. Det finns en del skillnader mellan symptomen. Ett av de mest välkända symptomen vid lupus är det karaktäristiska fjärilsformade utslaget över näsa och kinder som återfinns hos ca 30 % hos dem som har sjukdomen.
Även om det inte finns något test som till 100 % kan identifiera lupus, så finns det labbtester som kan visa om du möjligen har lupus eller inte.


4) Artrit
De två vanligaste formerna av artrit är artros och ledgångsreumatism (RA). Artros orsakas vanligen av åldersrelaterad nedbrytning av brosket i lederna, vilket kan leda till skelett- och vävnadsskador. Ledgångsreumatism (RA) är en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation och förstör lederna. De huvudsakliga symptomlikheterna mellan FM och artros är värk i lederna och morgonstelhet.
Artros kan ofta upptäckas med hjälp av röntgen. En fysisk undersökning, samt blodprov för att utesluta andra orsaker till artrosen, kan också hjälpa läkaren att ställa en diagnos. Om diagnosen fortfarande är osäker kan läkaren ta ett prov på ledvätska från leden. RA kan vara mycket svårare att diagnostisera eftersom blodprov och röntgen kan uppvisa helt normala resultat flera månader efter det att smärtan har uppstått.


5) Multipel Skleros (MS)
MS är en sjukdom där kroppens immunsystem äter upp det ”fodral” av myelin som skyddar nerverna. Detta påverkar hjärnans förmåga att kommunicera med resten av kroppen. Gemensamma symptom mellan FM och MS kan omfatta smärta, utmattning/trötthet, avdomning, stickande/svidande känsla, kognitiva försämringar och dimsyn.
Det finns inget specifikt test för MS, men blodprov, ryggmärgsvätska och magnetisk resonanstomografi (MRT) kan ge läkaren viktiga ledtrådar som kan hjälpa för att ställa en MS-diagnos.


6) Depression
Under många år har FM-patienter fått höra av läkare att ”de bara är deprimerade”. Även om depression ofta listas som ett FM-symptom så är klinisk depression en helt separat och avskild sjukdom som ofta överlappar vid FM. Den exakta orsaken till depression är ännu inte helt klarlagd, men man tror att det handlar om en obalans mellan olika signalsubstanser och hormoner. Några vanliga symptom som delas med fibromyalgi är smärta, utmattning/trötthet samt minnes- och koncentrationssvårigheter.
Diagnosen depression baseras vanligtvis på kriterier fastställda i "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders" utgiven av American Psychiatric Association, men läkare kan också göra vissa labbtester för att utesluta andra sjukdomar som skulle kunna orsaka symptomen.


7) Polymyalgia Rheumatica
Polymyalgia rheumatica är en form av artrit som orsakar muskelvärk på flera ställen i kroppen. Det är sällan det drabbar någon under 50 år. Sjukdomen delar några av de vanligaste fibromyalgisymptomen – smärta, värk, morgonstelhet och utmattning/trötthet.
Diagnosen polymyalgia rheumatica grundar sig vanligtvis på symptom, blodprov och möjligtvis ultraljud. Blodprov såsom sänka eller markören c-reaktivt protein kan påvisa förekomsten av inflammation. Ett ultraljud kan visa på inflammation i mjukvävnaden i axel/skuldra och höftleder, två av de vanligast drabbade områdena.


Taget från: http://fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F583

Cellprov done!

Publicerad 2012-05-03 14:16:00 i Hälsa, Sjukvården,

Nu är det klart! Synd att man har Fibro, allt gör så mycket ondare då.
Här trodde jag att det var en vanlig rutinkontroll, men så började dom prata om att om det visade cellförändringar igen(hade det förra året) så är det dags för operation!? Ookej, hade jag inte väntat mig haha. Men jag grubblar inte på sånt här om jag inte vet, och kommer ha glömt bort det imorn :D Så får vi ta det då om det visar nåt.
Nu är det iallafall gjort så läkarn lär bli nöjd :p Nu ska jag unna mig att bara ta det lugnt. Ska väl handla lite mat bara :)

<3

dags för cellprov

Publicerad 2012-05-03 12:54:00 i Hälsa, Sjukvården,

Nu är det dags för gynekologiskt cellprov. Yeey. Verkligen kul.
Jag har skjutit på det i en evighet, tills läkarn skällde ut mig.
Hörs när det är gjort ;)
<3

Den där röda runda saken

Publicerad 2012-05-02 21:41:00 i Allmänt, Hälsa,

Det fanns inga skinnjackor! Buhuu.. Men det var trevligt ändå. Köpte två t-shirts och en jeansskjorta :) Det var så billigt.

Moster hämtade Mimmi så jag får vila några dagar. Saknar redan min bebis men med tanke på mina och Christoffers konversationer nu behövs det haha :D Såhär låter det när vi pratar:

Jag: Kan du ge mig den där röda runda saken?
C: pickles?
(tomat)

C: ska du ha det där vita också?
Jag: vadå?
C: Ja, den där man har i maten
Jag: ??..
(grädde)

Intelligent people!

<3

Väntar in två kompisar

Publicerad 2012-05-02 16:29:00 i Allmänt, Sjukvården,

Jag fick skjuts av Karin från kursen till Hornstull så nu väntar jag in Jonas och hans tjej så ska vi gå på Levi's sale. Läkaren hann inte träffa mig idag för kursen drog ut på tiden men får ta det per telefon istället. Jag är sjukt taggad på att få tag på en skinnjacka. Hoppas! :D
<3

Allt möjligt

Publicerad 2012-05-02 14:09:00 i Hälsa, Personligt,

Halloj! Usch vad allergisk man är nu, hoppas det blommar ut fort! Men vackert är det :D Jag är lite stressad idag, mycket som ska hinnas med. Nu är det kurs och sen läkare osv. Igår var sådär. Drogade ner mig totalt för att klara av att åka till Barkarby. Sen spädde jag på med lite mer medicin och vin. Haha. Så idag är jag medicinbakis :D jag lyckades glömma lunchen i ugnen så det blev helt sönderbränt. Det där med minnet och virrigheten gör en hungrig ibland ;)
Jaja, förhoppningsvis hinner läkarn träffa mig snabbt för jag behöver mer mediciner. Det är så trist att jag inte kan lägga upp bilder från mobilen, så jag MÅSTE sätta på datorn sen..
Efter alla måsten ska jag iväg på Levi's VIP sale, inbjudna får köpa provkollektioner för skampris. Det gillar vi! Har alltid velat ha en skinnjacka, så hoppas jag får tag på en. Förra gången kom en tjej och roffade åt sig ALLA skinnjackor. Sju stycken tyckte hon att hon behövde haha..
Vi hörs sen när jag hinner!

Tisdag

Publicerad 2012-05-01 14:07:00 i Allmänt,

Jag tog tramadol igår kväll och hade glömt att jag inte kan sova utan sömnmedicin då så vid halv fyra gav jag upp och tog sömnmedicinen.
Igår tog jag det lugnt med Christoffer, åt pizza och hamnade i matkoma! Han sov över här. Haha han är så rolig "jag ska bara blunda lite, men inte sova". Varför säger man alltid så? :)
Nu har vi ätit sallad med fetaost och dressing, varmrökt lax och bacon -så gott! Lite senare ska jag möta upp mormor och morfar. Vi är bjudna till moster i Barkarby på middag. Hoppas det blir grillat!
Kram

Om

Min profilbild

Malin

24-årig tjej med Fibromyalgi. Bloggen handlar om min vardag med vänner, vovve, tankar och hopp inför framtiden =)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela