malinsfibro

24 år med Fibromyalgi Vardag, tankar och hopp

Giftet från svart mamba ger bättre smärtlindring än morfin

Publicerad 2012-10-05 14:39:35 i Hälsa,

Artikel tagen från Svenska Dagbladet:

Svart mamba är den snabbaste och en av de mest giftiga ormarna i världen. Den har fått sitt namn efter den svarta färgen på insidan av munnen och lever i södra Afrika, där den är fruktad av lokalbefolkningen. Ett enda bett innehåller tillräckligt med gift för att döda mer än 30 personer.

Franska forskare skriver nu i tidningen Nature om djurförsök med möss som visat att det dödliga giftet också innehåller ett effektivt smärtstillande medel. Det förvånade forskarna. Läkaren Eric Lingueglia, från ett forskningscentrum nära Nice, är en av de som deltagit. Han säger till BBC:

– När det prövades på möss var det lika starkt som morfin, men du slipper de flesta bieffekterna som morfin har.

Morfin är beroendeframkallande och kan ge patienter illamående och huvudvärk. Enligt Eric Lingueglia fungerar smärta på ungefär samma sätt hos människor som hos möss.

Forskningen befinner sig dock på ett tidigt stadium och "mycket mer" djurförsök krävs innan man kan börja pröva det på människor. Hittills har ämnet injicerats in i ryggraden på mössen, vilket också innebär att mer forskning krävs innan det ges till människor.

Nicholas Casewell, expert på ormgift vid Liverpool School of Tropical Medicine, är upprymd över studien och säger till BBC:

– Det är väldigt spännande. Det är ett riktigt bra exempel på läkemedel från gift. Vi pratar om en helt ny klass av smärtstillande läkemedel.

Skriven av: Christina Wahldén


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Malin

24-årig tjej med Fibromyalgi. Bloggen handlar om min vardag med vänner, vovve, tankar och hopp inför framtiden =)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela